Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Simonović: Potrošači skupo plaćaju mleko

23. decembar 2013. 08:04:53 Pročitano 2677 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Potrošači u Srbiji skupo plaćaju mleko u prodavnicama, dok je cena koju dobijaju proizvodjači nerealna, smatra član predsedništva centralnog udruženja odgajivača goveda simentalske rase i predsednik kruševačkog udruženja "Rasina", Borjan Simonović.

 

Da bismo mi (proizvođači) mogli bar nešto da zaradimo, da pristojno živimo, cena po litru mleka bi trebalo da bude 55 centi, a sada se kreće od 40 do 50 dinara", rekao je Simonović ukazujući da su poljoprivrednicima potrebna znatna sredstva za kupovinu nafte i ostalih "inputa" neophodnih za proizvodnju mleka.

- Prošle godine smo imali veliku sušu, loš kvalitet stočne hrane, a to se odrazilo na sterilitet grla i posledice toga se i sada osećaju. Problem sa aflatoksinom je dosta uticao na samu proizvodnju, otkup i plasman, a od 1. januara nam dolazi jedan ozbiljan period, i već se moramo pripremati za tržišnu utakmicu koja predstoji - dodaje on.

Pre desetak dana je, kako navodi, održana sednica centralnog udruženja, koje broji 2.000 proizvođača mleka sa oko 20.000 grla i član je evropskog udruženja odgajivača goveda simentalske rase, na kojoj je bilo reči o standradima u proizvodnji mleka i svemu onome što čeka domaće proizvođače u svetlu pridruživanja EU.

- Kriterijumi za proizvodnju mleka biće dosta pojačani kada je reč o higijeni i objektima u kojima se nalaze goveda. Laktrofrizi će biti neizbežni, postojaće zatvoren sistem muže... - priča Simonović i dodaje da sve to pomalo plaši domaće proizvođače.

Na pitanje da li je otvoreno tržište dobra vest za poljoprivrednike, Simonović ističe da to zavisi od toga kako će se domaći prerađivači snaći, koliko će domaći proizvodi biti traženi i konkurentni na tržištu, uz konstataciju da će, svakako, morati da ispunjavaju određene standarde.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDomaćinstva raspolagala sa 56.414 dinara Na vrh strane