Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


H&M diže cene da bi više platio radnike

10. decembar 2013. 06:54:32 Pročitano 3011 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Stokholm - Švedska modna kuća "H&M" poručila je danas da razmatra podizanje maloprodajnih cena u budućnosti da bi mogla da isplaćuje veće plate za neke od najsiromašnijih radnika u tekstilnoj industriji u svetu.

 

Kompanija je u Stokholmu održala sastanak na kojem su najavljeni planovi za povećanje plata radnika u tekstilnoj industriji u zemljama poput Bangladeša, gde minimalna dnevnica iznosi oko dva dolara, prenosi agencija Frans pres.

Predsednica sektora "H&M"-a za održivost, Helena Helmerson. izjavila je za Frans pres da podizanje maloprodajnih cena predstavlja jednu od mogućnosti na dugi rok, ali da kupci ne treba da očekuju rast cena u bliskoj budućnosti.

"Ovo je prvi put da H&M navodi da je spreman da podigne cene i da su kupci spremni na to. Biće potrebne godine da bi radnici u Bangladešu mogli da žive od svojih plata, ali smo optimističniji nego ranije, jer u ovom planu učestvuju svi- sindikati, radnici, dobavljači i vlada", izjavila je Viveka Risberg iz agencije za nadzor švedskih multinacionalnih kompanija Svedvoč.

"H&M" je u novembru lansirao program "Pravedna platna politika", navodeći da bi svim tekstilnim radnicima trebalo omogućiti da žive od svoje plate.

Helmersonova navodi da će kompanija iskoristiti svoju veličinu i uticaj među dobavljačima da bi promovisala više plate, obuku za radnike i priznavanje uloge sindikata u pregovorima o platama.

Ona dodaje da "H&M" takođe lobira da vlade podignu nivoe minimalnih plata, navodeći kao pozitivan primer vladu u Bangladešu koja je minimalne plate nedavno povisila na 67 dolara mesečno.

Švedska kompanija postavila je cilj da do 2018. podigne plate za 850.000 radnika u tekstilnim industrijama širom sveta.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd sutra prijava za dodatne vaučere za odmor u Srbiji Na vrh strane