Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Sitna slova na ambalaži kriju otrove

04. decembar 2013. 07:54:16 Pročitano 2895 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sitna slova kriju sastav proizvoda i stvaraju teškoće čak i kupcima sa odličnim vidom. Veliki je rizik naročito kod korišćenja hemijskih preparata, jer se sadržaj ne može pročitati. Rok trajanja obično je prelepljen raznim etiketama, a objašnjenje za upotrebu i eventualni rizici po zdravlje ljudi najčešće se ne mogu otkriti čak ni - lupom!

 

Kako je broj kontrola i uzetih uzoraka sve manji, a s druge strane, odgovornost za ispravnost i kvalitet proizvoda snosi samo proizvođač, strah kupaca je sasvim opravdan. U potrošačkim organizacijama kažu da je bilo slučajeva opadanja kose, rana i plikova od šampona, raznih alergija na kreme, farbe za kosu, šampone, mleka za telo...

- Nemam toliko slobodnog vremena da na svakom proizvodu koji kupim proverim sve podatke - kaže Mirjana Jovanović, službenik iz Novog Beograda. - Vidim prilično dobro, ali ponekad mi stvarno zatreba lupa da bih nešto pročitala. Često mi nisu jasne ni neke oznake, niti šta one znače za zdravlje moje porodice.

Centar za potrošače Srbije CEPS dobijao je žalbe potrošača posebno za sredstva za ličnu higijenu, poput šampona, raznih krema koje otklanjaju bore, podmlađuju kožu, jer nisu mogli da otkriju sastav zbog nečitkih deklaracija.

- Slova su toliko sitna da je potrebna lupa, pa potrošačima ostaje samo da veruju reklami ili onome što trgovac kaže - objašnjava za "Novosti" Vera Vida, predsednica CEPS-a. - Zakonom je samo regulisano da deklaracija mora biti jasna, čitljiva, ali ne i to, koliki font slova treba da bude.

Vida napominje da je u zemljama EU sada drugačije, jer je donet pravilnik o deklarisanju kojim se određuje i koje veličine slova treba da budu da bi potrošač to lako mogao da pročita.

Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta za zaštitu potrošača pokušali su da u zakonska akta uvrste i pravilo da slova na deklaraciji proizvoda budu bar iste veličine kao i ispisano ime proizvoda.

- Insistirali smo i da se na deklaracijama isključe strani jezici - kaže Bogosavljević. - Naša namera je bila da podaci o proizvodu budu jasni i vidljivi svima, posebno one informacije koje se tiču sastava i raznih aditiva. Takva upozorenja su veoma važna za kupca. Ipak, od toga ništa nije bilo.

U inspekciji, međutim, tvrde da se broj nepravilno deklarisane robe iz godine u godinu smanjuje, jer većina uvoznika ne želi da rizikuje, a kazne su ogromne.

- Prodavac je, prema zakonu o zaštiti potrošača, dužan da kupcu, uz proizvod sa posebnim tehničkim svojstvima obezbedi i prateću dokumentaciju, u skladu sa propisima koji uređuju standardizaciju - kažu u inspekciji. - To je uputstvo u pismenoj formi i na jeziku koji je u službenoj upotrebi u Srbiji, u zemlji u kojoj se prodaje.

UPUTSTVO NA MAĐARSKOM

SITNI kozmetički aparati, ali i pojedine vrste dezodoranasa, losiona, šampona i druge kozmetike, najčešće ne poseduju uputstvo na srpskom jeziku, a u nekim slučajevima ni osnovne podatke o proizvodu. Ako ne uspe da dobije svu neophodnu prateću dokumentaciju, kupac treba naknadno da je traži, i ako je potrebno da se obrati nadležnoj inspekciji.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiUporedili smo cene namirnica u Srbiji, Grčkoj i Crnoj Gori Na vrh strane