Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Glamočić: Neće moći da se uvozi GMO hrana

01. decembar 2013. 08:56:04 Pročitano 2882 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dok sam ja na čelu Ministarstva poljoprivrede Srbija neće dozvoliti gajenje genetski modifikovanih biljaka u našoj zemlji, niti će dozvoliti uvoz GMO proizvoda za ishranu ljudi. Ovo je u petak u Čačku, pre početka sednice Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Skupštine Srbije rekao ministar Dragan Glamočić.

 

Ministar je dodao da aktuelni Zakon o GMO nije bezbedan po ljude, te ga zato treba menjati.

Postojeći Zakon dozvoljava genetsku modifikaciju do 0,9 procenata, a ne naglašava da te promene moraju biti odobrene. To otvara prostor za ulaz modifikacija koje su čak eksperimentalne prirode. Genetski modifikovane hrane za ishranu ljudi nema u Srbiji i nema razloga za zaplašenost javnosti, koja je u poslednje vreme zaokupljena ovom temom - kazao je Glamočić.

Na pitanje novinara otkuda u Srbiji meso koje je genetski modifikovano, ministar Glamočić je rekao da meso koje se godinama uvozi u našu zemlju nije genetski modifikovano, već potiče od životinja hranjenih genetski modifikovanom sojinom sačmom. Takvo meso, dodao je on, koristi se za ishranu u čitavom svetu.

Predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije Aleksandar Senić naglasio je da će se u narednom periodu razmatrati šta je sve neophodno promeniti u zakonskoj regulativi, kako bi se stekli uslovi za priključenje EU i STO. 

PROTEST

Ministra Glamočića pred gradskom upravom u Čačku dočekalo je pedesetak građana koji su protestovali protiv uvoza GM proizvoda. Organizator protesta je Pokret Dveri, čiji su lideri poručili vlastima u Srbiji da će se svim sredstvima boriti protiv trovanja ljudi.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGlamočić: Neće moći da se uvozi GMO hrana Na vrh strane