Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Banke odobravaju sve manje kredita

15. novembar 2013. 07:36:04 Pročitano 2815 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Banke odobravaju sve manje kredita, a nivo teško naplativih zajmova je sve veći. Tako je, prema podacima Udruženja banaka Srbije nivo problematičnih kredita privredi sada dostigao 31 odsto, početkom godine je bio 19,1 odsto, dok je u januaru 2007. godine, odnosno pre ekonomske krize, iznosio 4,7 odsto. Zbog ovoga, ali i usled male kreditne sposobnosti klijenata pad zaduženosti je zabeležen i kod građana i kod privrede, tako da su ukupni zajmovi 2,2 biliona dinara ili oko 17,5 milijardi evra, što je za 1,5 odsto manje nego u septembru.

 

Prošlog meseca je zabeleženo smanjenje kreditne zadužnosti preduzeća za oko dva odsto, a i sve je manje zajmova stanovništvu. Ukupna zaduženost građana Srbije po bankarskim kreditima bila je na kraju oktobra 611,47 milijardi dinara.

- Prošlog meseca gotovinski krediti su neznatno povećani, stambeni u ostali na istom nivou, dok je kod potrošačkih, poljoprivrednih i kredita za refinanasiranje zabeležen pad - istakao je Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. - Građani sada mnogo više razmišljaju kada uzimaju kredite, jer nisu sigurni da će im plate biti iste na duži rok, kao i da će sačuvati radna mesta.

Stanovništo je, kako je rekao Dugalić, mnogo revnosnije u otplati kredita od preduzeća, i kašnjenje u izmirivanju rata uglavnom imaju samo oni klijenti koji ostaju bez radnih mesta ili plate. Što se tiče visokog nivoa problematičnih kredita preduzeća, jedino trajno rešenje jeste da se poboljšaju performanse privrede, odnosno da bude novih ulaganja kroz strane direktne investicije, imajući u vidu da su unutrašnji resursi iscrpljeni.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiUkida se povraćaj PDV za bebe Na vrh strane