Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Sezonski udar: Porodici za zimsku odeću potrebne dve plate

14. novembar 2013. 07:27:35 Pročitano 2738 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako bi bar delimično obnovila odeću i obuću za hladne dane, četvoročlana porodica mora da izdvoji najmanje dve prosečne zarade.

U firmirane butike stigle su nove kolekcije, ali građani Srbije uglavnom odlučuju da pazare pristupačniju garderobu u buticima nepoznatih marki, na buvljacima ili u komisionim prodavnicama.

 

Nove čizme, duboke patike, zimska jakna, kaput i topao džemper samo su neke od stvari koje su deci, a i njihovim roditeljima potrebne pred početak nove zimske sezone. U zemlji u kojoj je prosečna zarada jedva nešto veća od 40.000 dinara i u kojoj je zvaničnom statistikom za odeću i obuću namenjeno oko 3.000 dinara mesečno, kupiti sve što je potrebno za zimu nemoguća je misija.

Zato oni koji odluče da iz svojih skromnih budžeta izdvoje novac za zimsku odeću, uglavnom kupuju na rate, plaćaju čekovima ili štede do početka sniženja, koja se očekuju polovinom decembra, pred novogodišnje praznike. Obnavljanje toplije garderobe najviše nedaća stvara višečlanim porodicama, pošto kupovina odeće i obuće za roditelje i decu zahteva velike izdatke. Najteže je roditeljima čija su deca mala, pa brzo prerastaju staru odeću jer je njima svake godine potrebno kupiti novo.

- Čizme koje nosim stare su pet godina, kaput više. Ali ne žalim se sve dok deca imaju sve što im je potrebno. Problemi počinju onda kada ne znamo kako njima sve da obezbedimo. Muž radi kao profesor u školi, pa jakne, patike, čizme i kapute uzimamo na rate, u dogovoru s prodavnicom, te se određeni iznos automatski skida kada stigne plata. Ono što im kupimo ove zime otplaćivaćemo do naredne. A onda sve ponovo - kaže za „Blic“ Jadranka Budimović (48), majka dvoje dece.

Ona je računala da bi joj, za samo delmičnu obnovu zimske garderobe za nju i njenu porodicu, bile potrebne najmanje dve prosečne zarade.

- Pola plate bi mi otišlo samo za po par kvalitetnih, srednje skupih čizama za decu. A ostatak na jakne, dukseve, neke deblje pantalone i trenerke, po jedan džemper za mene i supruga - objašnjava Jadranka.

Veliki broj građana Srbije ne može sebi da priušti kupovinu skupe i kvalitetne garderobe poznatih proizvođača, pa se i za zimu snabdeva obućom i odećom u kineskim prodavnicama, na pijacama i buvljacima, buticima s robom iz Turske, Bugarske i Rumunije.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd sutra prijava za dodatne vaučere za odmor u Srbiji Na vrh strane