Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Potrošači u Srbiji među najpesimističnijim u svetu

31. oktobar 2013. 07:59:23 Pročitano 2631 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poverenje potrošača u Evropi je u trećem kvartalu značajno poraslo, dok se Srbija našla među 10 najpesimističnijih zemalja sveta, prema danas objavljenim rezultatima istraživanja koje je sprovela svetska istraživačka kompanija Nilsen.

 

Nilsenov indeks globalnog poverenja potrošača je u trećem kvartalu ostao na istom nivou kao i u prethodna tri meseca, odnosno na 94 poena, što je, ipak, za dva poena više u odnosu na isti period lani, prenosi Rojters.

Podaci ispod 100 poena govore da su potrošači pesimistični u vezi potrošnje.

Indonezija je ostala najoptimističnije potrošačko tržište u svetu sa 120 poena, a slede Filipini (118) i Indija (112). 

Među evropskim zemljama najoptimističniji su potrošači u Danskoj (103 poena) i u Švajcarskoj (98 poena), dok je Madjarska među najpesimističnijim tržištima na svetu, iako je u trećem kvartalu ostvarila izvestan napredak od 4 poena na 45 poena.

Poverenje potrošačca u Srbiji, koja je prvi put uvrštena u ovo istraživanje, veće je nego u zemljama regiona, i iznosi 56 poena, dok je u Hrvatskoj 48 poena, a u Sloveniji 47 poena.

Portugalija je u trećem kvartalu zabeležila najveći rast potrošačkog poverenja na svetu, uz skok od 22 poena na 55 poena, dok je Ukrajina imala najveći pad od 13 poena, na 59 poena.

Poverenje u SAD skočilo je u trećem kvartalu na najviši nivo za poslednjih šest godina, zbog pozitivnijeg stava Amerikanaca prema zaposlenju i ličnoj finansijskoj situaciji.

Izvor: blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd 1.avgusta skuplji gas za domaćinstva Na vrh strane