Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


OPASNO PO ZDRAVLJE: Pametni telefoni izazivaju 5 bolesti!

30. oktobar 2013. 07:55:00 Pročitano 2753 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Još jedno u nizu istraživanja koja su sprovedena posljednjih godina, otvorilo je raspravu o bolestima koje uzrokuje upotreba smartfona. Ovo su rezultati, podeljeni u nekoliko grupa.

 

Poremećaji sna

Lekari sa klinike Mejo tvrde kako korišćenje smatrfona i tableta, pre odlaska na spavanje, zbog svetlećih efekata, sprečava oslobađanje melatonina i ometa proces spavanja.

Nomofobija

Ovo je skraćenica od no-mobile-phone phobia, a prema jednoj nedavnoj studiji, od ovoga pati 66 odsto ispitanika. Čak i odlazak u WC bez mobilnog izaziva mučninu i pojačano znojenje. To što ajfonovi i ajpedi omogućavaju trodimenzionalnu sliku zna da bude pokretač migrena i vrtoglavice kod iznenađujuće velikog broja korisnika.

AjPoložaj

84 odsto korisnika uzrasta od 18 do 24 prijavljuju bolove u vratu i leđima tokom prošle godine.Tokom istog perioda, više od 3 triliona tekstova je poslano odnosno napisano, dajući ovom globalnom medicinskom problemu, zgodno, ime koga je prvi opisao britanski zdravstveni radnik.

SMS palac

SMS palac ili tendinitis je stanje u kojem je funkcija palca preopterećena. Ovo leto, O2, britanski mobilni operator je predstavio "Thumbells“ napravu od svega 65 grama, za bolju brigu oko zdravlja palčeva.

Sindrom fantomske vibracije

Oni koji pate od ovog poremećaja imaju osećaj da njihov telefon zvoni ili vibrira čak i kada se to ne dešava. Ovaj poremećaj obuhvata sedam od deset korisnika mobilnih telefona. Iako je glavni efekat zapravo samo dosadan, istraživanja pokazuju da stres može da pojača obim poremećaja.

Izvor: kurir-info.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOpasni pesticidi pronađeni u još OSAM proizvoda "Juvitane" Na vrh strane