Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


PDV na ribu skače sa 8 na 20 odsto

11. oktobar 2013. 08:41:55 Pročitano 3073 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarstvo finansija još priprema spisak roba koje će od Nove godine izgubiti status strateške i na koju ćemo plaćati umesto sadašnjih osam, dvadeset odsto poreza na dodatu vrednost. Za sada se zna da će se među njima naći računari i računarska oprema, a kako saznajemo, višu stopu poreza plaćaćemo i na ribu.

 

Kako “Blic“ saznaje, Vlada Srbije razmišlja o tome da preuzme model koji već postoji u Hrvatskoj i u još nekim državama u regionu, po kojem bi mleko i meso kao strateški proizvodi bili oporezovani sa najnižom poreskom stopom od deset odsto, a prerađevine sa 20 odsto. Nejasno je na koji način Vlada planira da primeni ovaj model, jer trgovci i proizvođači objašnjavaju za “Blic“ da za veliki deo proizvoda od mesa i mleka već plaćamo višu stopu PDV-a.

- Porez za mleko je trenutno osam odsto i skočiće na 10, ali je za pavlaku, sireve i voćne jogute već sada 20. Jedino se još jogurt nalazi u grupi mlečnih proizvoda koji nemaju najvišu stopu PDV-a, ali ako trgovci budu primorani da uračunaju toliki porez, promet ove namirnice dodatno će pasti, a već je niži nego ranije - objašnjava Slobodan Petrović, direktor „Salforda“ u okviru koga posluju „Imlek“ i „Subotička mlekara“.

Skok cena namirnica koje se najčešće nalaze u korpama građana Srbije dodatno će oslabiti već lošu kupovnu moć stanovništva od kojih veliki deo svoje obroke svodi na hleb, jogurt i najjeftiniji parizer.

Ipak, kako za „Blic“ kaže guverner Jorgovanka Tabaković, NBS neće menjati svoje projekcije inflacije. Predložene korekcije PDV-a za određene proizvode imaće jednokratni efekat od oko 0,5 odsto - kaže Jorgovanka Tabaković, guverner NBS.

Komentarišući nove mere Vlade, guverner kaže da ih doživljava kao raskid sa praksom u kojoj su godinama, pa i decenijama problemi gurani pod tepih, a stvarnost ulepšavana u političkim radionicama.

- Narodna banka očekuje da će uz njihovu primenu lakše ostvarivati ciljane stope inflacije, pri čemu će ključni doprinos fiskalne konsolidacije biti vraćanje poverenja građana i investitora u dugoročno odgovorno vođenje javnih finansija u Srbiji. To će NBS omogućiti da ciljeve u pogledu inflacije ostvaruje uz manji stepen restriktivnosti monetarne politike. Popravljanje poslovnog i investicionog ambijenta obezbediće dodatni podsticaj ekonomskom rastu - zaključuje guverner Tabaković. 

Kao posebno važno, ona navodi to što ćemo konačno saznati ko i kolika primanja ima iz budžeta. 

- Javnost će na taj način upoznati, imenom i prezimenom ljude, kojih nije malo, čija primanja premašuju ona koju primaju najviši funkcioneri ove zemlje - zaključuje guverner.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBadava se žale distribuciji na račune Na vrh strane