Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Domaćinstva masovno odustaju od gasa

04. oktobar 2013. 08:20:50 Pročitano 3107 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poskupljenje gasa od 4,4 odsto pred početak grejne sezone primoralo je potrošače da umesto kubika gasa, ove zime izaberu - kilovate ili cepanice. Kako je vrednost plavog energenta za godinu dana korigovana naviše čak tri puta, za šest meseci grejanja prosečnom domaćinstvu biće potrebno minimalno 54.000 dinara, dok će ih uključivanje TA peći ili kupovina drva koštati i do 15.000 manje.

 

Potrošači koji sa gasa pređu na jeftinije energente za grejanje moći će da uštede najmanje 2.500 dinara.

- Cena gasa je takva da je potrošačima koji imaju mogućnosti izbora jeftinije grejanje na električnu energiju i drvo - kažu iz Agencije za energetiku. - Uslov za ovu uštedu jeste da se za punjenje TA koristi period jeftine tarife, kao i jeftinija drva, odnosno pelet.

Gas za zagrevanje u Vojvodini koristi gotovo 200.000 domaćinstava. Prema rečima Radomira Ćirilovića, predsednika Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet", broj potrošača se sa stalnim poskupljenjima gasa, smanjio za 30 odsto.

- Potrošači gasa su već u dužničkom ropstvu, a sada nas guraju još dublje - kaže Ćirilović. - Komfor nam je odavno ukinut, grejemo po jednu ili najviše dve prostorije, a sada, kako stvari stoje, nećemo moći ni to. Za zagrevanje kuće, od 100 kvadrata, sa dobrom izolacijom, potrebno je oko 500 kubika gasa mesečno, a to je izdatak od 25.000 dinara. Pitam se ko to može da podnese.

Najveći broj potrošača gasa u Vojvodini, njih 60.000, dodaje Ćirilović, na sistemu je DP "Novi Sad gas", koje ovim energentom, uz Novi Sad snabdeva i Bačku Palanku, Beočin, Sremske Karlovce i Bački Petrovac.

- Kod nas je cena među povoljnijima, pošto gas košta 50,80 dinara - kaže Ćirilović. - Manji distributeri, koje ima gotovo svaka opština u Vojvodini, imaju i višu cenu, pošto je kod njih i mrežarina veća.

U Paraćinu i prigradskim naseljima u funkciji je oko 150 kilometara gasovodne mreže na koju je priključeno blizu hiljadu korisnika. U ispostavi "Srbijagasa" u Paraćinu kažu da su se neki od korisnika odjavili zbog dužeg odsustvovanja, najčešće boravka u inostranstvu, jer im se ne isplati da plaćaju taksu.

- Za prosečnu kuću od sto kvadrata mesečni utrošak gasa u zimskom periodu je između 300 i 400 kubika, što je račun od oko 15.000 dinara - kaže Saša Ristić iz paraćinske ispostave "Srbijagasa". - Račun nije mali, ali na potrošnji gasa može i da se uštedi. Greška je uvoditi gas, a ne obezbediti energetsku efikasnost kuće kroz dobru izolaciju.

Kapacitet mreže koju je izgradio "Jugorozgas" omogućava priključenje 8.000 potrošača u Nišu, ali je dosada priključeno tek 385 korisnika od kojih su samo 56 firme. U poslednje dve godine sa mreže je isključeno osam domaćinstava na njihov zahtev. Od tog broja dva su isključena tokom ove godine ali su istovremeno dobili i osam novih korisnika.

UKIDANJE

Raskid ugovora sa distributerom je besplatan, a glavni uslov je da sva dugovanja potrošača budu svedena na "nulu". Ako domaćinstvo ponovo želi da se vrati na mrežu, a već ima izvedene instalacije, treba distributeru da plati naknadu između 3.000 i 5.000 dinara.

ZA PRIKLJUČAK 1.500 EVRA

Dodatni problem potrošačima gasa napravilo je ukidanje mogućnosti da se utrošeni gas plaća na dve rate, odnosno da se 63 odsto računa plati odmah, a drugi deo u letnjoj sezoni, kada se gas manje troši. - Od početka ove godine, međutim, ta mogućnost, za koju se naše udruženje izborilo, ukinuta nam je tako da je veliki broj potrošača gasa bio prisiljen da traži novi energent - kažu iz Udruženja potrošača. - Ako se uzme u obzir da smo samo za priključak na gas plaćali 1.000 evra, da je kotao za centralno grejanje isto toliko koštao, i da kućne instalacije nisu bile manje od 500 evra, jasno je koliko smo na gubitku kada menjamo sistem grejanja. S obzirom na to da se centralna Srbija masovno gasifikuje, buduće potrošače treba upozoriti da dobro promisle pre nego što uvedu gas.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDo trpeze hrana poskupi deset puta Na vrh strane