Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Jesen donosi nova poskupljenja

03. oktobar 2013. 10:53:34 Pročitano 2764 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Jesen nemilosrdno prazni džepove potrošača. Uz skuplje komunalije, grejanje, prevoz, odnošenje smeća, građani u narednom perodu očekuju i poskupljenja hrane, kozmetike i kućne hemije. Prema najavama trgovaca, već tokom oktobra mesne prerađevine pojedinih proizvođača poskupeće od tri do pet, a kod nekih uvoznih i duplo više, vina, rakije, kečapa i testenine do 13 odsto, a začini između osam i 10 odsto.

 

U narednom periodu za oko dva odsto poskupeće mleko i mlečni proizvodi, a uvozni maslac i do 15 odsto. Po višim cenama od pet do devet odsto u narednom periodu prodavaće se i kozmetika, a očekuje se i da razni slatkiši i grickalice poskupe od tri do pet odsto.

- Nema značajnijeg rasta cena, bar što se tiče naših dobavljača - tvrde u vodećim trgovinskim lancima.

- Uglavnom je reč o takozvanim postepenim "pomeranjima", kada neki artikli poskupe od dinar-dva, najviše pet. Reč je o artiklima manje poznatih robnih marki, koji u prethodnom periodu nisu pratili drastičan skok cena. S obzirom na celokupnu situacuju i sve slabiju kupovnu moć potrošača, trudimo se da što više odložimo poskupljenja i zadržimo cene na postojećem nivou.

Od početka krize promet u Srbiji smanjen je za trećinu, pa se trgovci i proizvođači sve teže odlučuju za poskupljenja. U poslednjih pola godine bilo je čak i pojeftinjenja. Cene svežeg mesa, ulja, brašna pojedinih proizvođača blago su pale, jer je besparica bila uzrok drastičnog pada prometa. Ulje je, na primer, jeftinije za oko 14 odsto, šećer oko osam, a svinjsko meso gotovo šest odsto. Istovremeno, poskupele su kobasice, salame, jogurt, mleko, pavlaka manjih dobavljača, zatim začini, konzerve, testenine, sokovi, čokolade, keks, voda, pivo za dinar do dva, a praškasti proizvodi za pedesetak para po pakovanju.

DESETKOVAN PROMET

Zbog astronomskih cena, naročito svežeg mesa i mesnih prerađevina, promet tih namirnica gotovo je simboličan. Stručnjaci procenjuju da su cene hrane dostigle maksimum i da potrošači ne mogu da je plaćaju, a da se trgovcima ne isplati da roba stoji. Promet robe u trgovini na malo u Srbiji u dubokoj je recesiji i na godišnjem nivou dostiže pad od oko deset odsto. Na smanjenje prometa najviše su uticala poskupljenja osnovnih namirnica, proizvoda takozvanog egzistencijalnog karaktera.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd sutra prijava za dodatne vaučere za odmor u Srbiji Na vrh strane