Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zamka iza manjih kamata

18. septembar 2013. 15:06:47 Pročitano 2700 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

GRAĐANI koji se zadužuju u bankama najčešće biraju kredite sa niskom kamatnom stopom jer smatraju da će ih oni najmanje i koštati. Često, međutim, pored osnovne kamate banke imaju i prateće troškove koji su u obavezi po zakonu da svakom klijentu prikažu i objasne, ali u praksi se dešava da te stavke "zaborave". To su takozvani skriveni troškovi, koji praktično uvećavaju mesečnu obavezu za pozajmljeni novac.

 

Tako će korisnik kredita sa nižom kamatnom stopom otplaćivati gotovo istu ratu kao i svi oni koji su u drugoj banci za istu pozajmicu zaračunavali veće kamate. Najdrastičniji primer je podizanje stambenog kredita koji je dugoročni zajam i na koji banke zaračunavaju kamate od pet do osam odsto. Može se dogoditi da iako klijent odabere nižu kamatu plaća istu vrednost rate kao da se opredelio za veću stopu. To znači da takva banka zaračunava dodatne troškove koji se ne nalaze u sklopu ukupne kamate za odobreni zajam.

Tako građani samo prilikom uzimanja stambenog kredita pored učešća od 20 odsto moraju da plate u proseku još oko hiljadu evra dodatnih troškova. Najviše im smetaju životno i osiguranje nekretnine koje se kupuje, jer za to treba da izdvoje godišnje od 120 do 200 evra zavisno od vrednosti kupljenog stana. Ovaj trošak za kredit od 50.000 evra sa rokom otplate od 30 godina dodatno će za 360 meseci, podići izdatak 3.600 evra. S druge strane, banke koje ne zahtevaju ovu vrstu osiguranja, da bi se zaštitile, zaračunavaju veću kamatu.

- Pored toga što predstavlja obavezu kod podnošenja zahteva za stambeni kredit kako od strane banaka tako i od strane Nacionalne službe za osiguranje stambenih kredita (u suprotnom su i inicijalni troškovi i kamatna stopa osetno viši), životno osiguranje prilikom podizanja stambenog kredita je prvenstveno odgovorno prema sebi i svojoj porodici - navode u Kredi agrikol banci.

Po pravilu, kako kažu u ovoj banci, za stambeni kredit najbolje je da aplicira član porodice sa najvećim primanjima jer će najlakše podneti mesečnu ratu. Ukoliko je korisnik stambenog kredita životno osiguran, u slučaju smrti, banka svoja potraživanja namiruje od osiguravajuće kuće i nekretnina prelazi u vlasništvo porodice bez ikakvih daljih obaveza prema banci. Ukoliko pak korisnik kredita nije imao životno osiguranje, članovi porodice i dalje imaju obavezu da izmiruju mesečne rate do isteka perioda otplate kredita, što može biti jako teško s obzirom na novonastalu situaciju.

Dakle građani koji bi da jeftinije dobiju stambeni kredit ne mogu tome još da se nadaju, jer je njihova cena bez obzira na postojeći raspon kada se izvede mesečna rata, gotovo kod svih banaka - identična.

 

VIŠE ZA MANJE

NEKE banke prilikom odobravanja stambenog kredita primenjuju različite kamatne stope zavisno od iznosa zajma. Tako na primer za vrednost nekretnine do 20.000 evra zaračunava kamatu od 7,70 odsto, a ukoliko je veća, onda je kamata za jedan odsto niža.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDragi potrošači, srećan vam 15. mart, Svetski dan potrošača! Na vrh strane