Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


DA SE SMRZNEŠ: Grejanje u Beogradu skuplje od 1. oktobra?

16. septembar 2013. 08:03:37 Pročitano 2601 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Beograđani bi već od 1. oktobra mogli plaćati skuplje grejanje ukoliko grad Beograd, kao osnivač Beogradskih elektrana, odobri tom preduzeću zatraženo poskupljenje od 5,3 odsto.

Beogradske elektrane zatražile su od 1. oktobra povećanje cena grejanja za 5,3 odsto, rečeno je u tom javnom-komunalnom preduzeću.

 

"Povodom povećanja cene grejanja, obratili smo se osnivaču sa zahtevom za povećanje od 5,3 odsto i to već od 1. oktobra, s obzirom na već prisutno povećanje cene gasa i struje", navode u toj firmi i dodaju da su u postupku dobijanja saglasnosti od osnivača, uprave grada Beograda. Struja u Srbiji poskupela je od avgusta za oko 11 odsto, a gas za domaćinstva oko 4,4 odsto.

Iz Beogradskih elektrana najavljuju da će od 1. do 10. oktobra vršiti probe funkcionisanja svih energetskih objekata i opreme sistema pred početak grejne sezone. Grejanje u Beogradu poskupelo je poslednji put 1. februara ove godine, zbog poskupljenja prirodnog gasa za 10 odsto.

Grejanje je tada za domaćinstva poskupelo pet odsto, a za korisnike iz kategorije pravnih lica poskupelo za tri procenta.

Izvor: kurir-info.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGlamočić: Neće moći da se uvozi GMO hrana Na vrh strane