Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Svaki peti proizvod nije pravilno deklarisan

12. septembar 2013. 07:51:42 Pročitano 2796 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dobar deo prehrambenih proizvoda, koji se prodaju na rafovima širom zemlje nije pravilno deklarisan, pokazali su rezultati istraživanja, koje je sprovela organizacija IHIS Nutricionizam, članica Naučno tehnološkog parka „Zemun“.

 

Naime, analiza kaže da 66 odsto deklaracija namirnica je usklađeno sa srpskim, ili evropskim propisima, a 21 odsto prehrambenih proizvoda, na svojim etiketama, nije ispoštovalo ni jedne ni druge propise.

Ovo istraživanje je obavljeno na 2.500 prehrambenih proizvoda koji su podeljeni u devet kategorija - ulja i margarini, hleb i peciva, žita za doručak, slatki konditori, slani konditori, bezalkoholna pića, suplementi, mlečni proizvodi i takozvani specijalni proizvodi.

- U EU deklaracija ne služi kao nešto što je potrebno ispuniti zbog inspekcije, već isključivo kao prostor koji treba stručno i naučno napisati, kako bi se potrošač lakše odlučio za kupovinu baš tog proizvoda - objasnila je Danica Zarić, direktorka organizacije. - Stiče se utisak da domaći proizvođači ili ne znaju da deklarišu proizvode, ili namerno varaju potrošače.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiApoteke nude skupu kozmetiku pred istekom roka trajanja Na vrh strane