Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


EU ukida roming?

11. septembar 2013. 07:59:37 Pročitano 2889 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Brisel - EU će sutra predstaviti radikalni plan kojim će uzdrmati telekomunikacioni sektor, a koji je namenjen jačanju jedinstvenog telekomunikacionog tržišta i uklanjanju nepopularnih troškova rominga unutar EU.

Najavljene planove će pred Evropskim parlamentom predstaviti predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, prenosi Frans pres.

Komesarka EU za telekomunikacije Neli Krus, u poslednjih nekoliko meseci je ukazivala da je od ključnog značaja da EU sada reaguje ili će u suprotnom izgubiti ekonomsku korist koje potpuno liberalizovani telekomunikacioni sektor može doneti jedinstvenom tržištu od 500 miliona ljudi.

Krusova je u prošlomesečnom izveštaju ukazala da se cene poziva razlikuju od zemlje do zemlje, pa tako poziv u Italiji košta 6,9 evrocenti po minutu, pri čemu u najvećoj evropskoj ekonomiji, Nemačkoj, raste na 8,8 centi, u Britaniji na 9,7 centi, dok se u Francuskoj naplaćuje 12,7 centi, a u Španiji 13,3 centa.

Centralno mesto u ovim planovima zauzima pitanje ukidanja rominga, odnosno dodatnih troškova naplaćenim korisnicima kada koriste svoje mobilne telefone u inostranstvu.

Krusova se u više navrata založila za ukidanje rominga, a Evropska komisija je saopštila da bi od 2016. trebalo da budu ukinuti svi troškovi rominga.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd 1.avgusta skuplji gas za domaćinstva Na vrh strane