Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Jesenji udar na kućni budžet: Ko preživi septembar pričaće

03. septembar 2013. 08:21:03 Pročitano 2740 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poskupljenje hrane, komunalija, ogreva, priprema dece za školu i dodatni izdaci za zimnicu opeterećuju ionako istanjene novčanike. Zbog tradicionalnog cenovnog udara u septembru, mnogi građani jesen dočekuju sa posebnom zebnjom.

Povećanje cene uvoznih sirovina i poskupljenje struje od 11 odsto u julu uticali su na to da trgovci i proizvođači podignu cene. Kako hemijska industrija više od polovine sirovina za svoje proizvode uvozi iz inostranstva, prvo su skočile cene deterdženata, i to za nešto više od 10 odsto.

 

Odnedavno skuplje je i sveže meso, suhomesnati i mlečni proizvodi, mleko, kućna hemija... Ali, tu nije kraj, najavljuju se i nova poskupljenja - jaja, ulja, šećera...

- S prosečnim primanjima u Srbiji, preživeti septembar je umetnost - objašnjava Radmila Stojković, koja kao fiziotrepauet prima nešto više od 30.000 dinara. - Meso je preskupo, a samo za hleb, mleko i jogurt treba dati skoro trećinu moje plate, što je oko devet hiljada dinara - priča ona. - Da nemam muža koji radi dodatne poslove nakon radnog vremena, ne bismo mogli da preživimo do prvog. 

Ono što najviše ima uticaja na kućni budžet su izdaci za hranu, jer 44 odsto primanja odlazi na tu stavku. Jedino pijaca čuva standard, cene voća i povrća su kao i prošle godine, a neki poljoprivredni proizvodi i jeftiniji.

Zimnica

Ipak, sada počinju pripreme za zimnicu. Za tu stavku potrebno je izdvojiti od 15.000 do 20.000 dinara. Domaćice kažu da uprkos trošku, vredi potrošiti novac za domaći kuvani paradajz, slatko, sokove i džemove. Pripreme za ajvar i pinđur tek počinju. Sve to je vanredni udar na kućni budžet.

Uveliko su i pripreme za školu. U proseku porodica mora da izdvoji od 12.000 do 15.000 dinara.

Dodatne troškove imaju i domaćinstva koja se greju na drva ili ugalj. Prosečna porodica za nabavku drva potroši desetak metara ovog sredstva za ogrev, moraće da pripremi minimum 40.000 dinara, dok je onima koji se greju na ugalj potrebno nešto više novca - od 50.000 do 60.000 dinara.

- Drvo je poskupelo u odnosu na prošlu godinu za manje od 10 odsto, što je neznatno kada uzmemo u obzir skok svih ostalih troškova. Trenutno nam još stoje letnje cene, ali će već narednih dana, kada potražnja bude u jeku, one skočiti za desetak odsto - kaže Milomir Stojkov, prodavac drva.

Ogrev

I domaći ugalj je poskupeo za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, za razliku od stranog, kojem se cena nije menjala. Veliki broj domaćinstava već je u junu obezbedio ugalj jer je od marta do juna on najjeftiniji i najkvalitetniji. Jeftin je zato što nema potražnje za njim, a kvalitetan je zato što je tada sunčano i toplo vreme, pa je ugalj najsuvlji. Cene su sada slične prošlogodišnjim, ali se očekuju njihove korekcije naviše. Prodavci kažu da nikada nije bilo više kupaca koji plaćaju čekovima na odloženo.

- Građani su već navikli na tradicionalno ponašanje i trošenje. U Srbiji jeste umeće da se pregura septembar sa niskim primanjima. Način da se ipak nabavi sve što je potrebno za normalno funkcionisanje porodice i dalje je plaćanje na odloženo - kaže za “Blic” Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDragi potrošači, srećan vam 15. mart, Svetski dan potrošača! Na vrh strane