Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Obeležen Dan planete Zemlje

24. april 2013. 12:08:09 Pročitano 2906 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom Dana planete Zemlje i početka Nove ekološko-pesničke godine, 22. aprila 2013. godine u atrijumu Narodnog muzeja održan je Međunarodni festival planete Zemlje.  Učesnici festivala su bili osnovnoškolci više škola iz Beograda i unutrašnjosti , kao i predstavnici dečijih horova, a poseban program pripremili su domaćini, učenici OŠ ”Jovan Dučić“ iz Beograda sa programom 70 godina smrti Jovana Dučića.

Na festivalu su nagrađene najzanimljivije eko poruke izabrane od strane žirija, čiji su članovi bili i predstavnici Centra potrošača Srbije. Ovaj festival nas je podsetio da zdrava životna sredina nije samo jedno od naših osnovnih prava potrošača, već i naša odgovornost i obaveza, kao i da je snaga i svest o ovoj temi upravo u najmlađima. Želimo vam srećan Dan planete Zemlje!

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiCena struje Na vrh strane