Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


RAPEX i potrošači u Srbiji

08. decembar 2010. 01:00:00 Pročitano 6748 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Potrošači u Srbiji nemaju uvid u to šta objavljuje Rapeks, ( sistem brze razmene informacija o nebezbednim proizvodima u zemljama EU) izuzev onih građana koji znaju engleski jezik i koji se sami informišu. Obzirom da Srbija još uvek nije pristupila Evropskoj uniji, nije obavezna da primenjuje evropske zakone, pa samim tim i sprovodjenje informacija od RAPEX-a.

Medjutim, na osnovu člana 16. Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, koji je usvojen 2009. godina (Službeni glasnik 41/09) , Vlada je u obavezi da u roku od 20 dana nakon dobijanja informacija od Rapeksa sprovede mere da te iste proizvode povuče sa tržišta Srbije, odnosno da da uputstva nadležnim inspekcijskim organima i cari. Ostaje nam da čekamo ulazak u EU i primenu RAPEX-a.

Svi potrošači koji žele da provere koji proizvodi su povučeni sa tržišta Evropske unije i informišu se da li opozvane robe možda ima na našem tržištu mogu to da učine preko sajta za brzo alarmiranje na nebezbedne proizvode

http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKako sve možete do aerodroma i nazad, koje su najsigurnije i najjeftinije opcije i kako da vas PREVARANTI NE OPELJEŠE Na vrh strane