Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Predsednica CEPS-a, Maja Anokić imenovana je za člana Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača

02. mart 2023. 11:41:48 Pročitano 687 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na sednici Vlade koja je održana 23. februara 2023. godine doneta je  Odluka o obrazovanju Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača.

 Za predsednika Nacionalnog saveta imenovan je Tomislav Momirović, ministar spoljne i unutrašnje trgovine, a za zamenika Višnja Rakić, pomoćnik ministra. U Savetu su pored predstavnika udruženja potrošača i predstavnici više ministarstava i profesori sa Pravnog i Ekonomskog  fakulteta. Ispred Centra potrošača Srbije za člana ovog Vladinog tela imenovana je  predsednica CEPS-a, Maja Anokić. Zadatak Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača je da: učestvuje u izradi strategije zaštite potrošača, izveštava Vladu o stanju u zaštiti potrošača i sprovođenju akcionog plana za realizaciju strategije zaštite potrošača, predlaže mere i aktivnosti za unapređenje zaštite potrošača, daje mišljenje i preporuke o pitanjima iz oblasti zaštite potrošača nosiocima zaštite potrošača i obaveštava javnost o svom radu i pitanjima značajnim za zaštitu potrošača.

Izvor: CEPS

 

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiHristos Vaskrese! Na vrh strane