Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


PAPRIKE I PARADAJZ NA KOMAD: Nestašica hrane u Britaniji stvara sve veće probleme

28. februar 2023. 09:58:41 Pročitano 559 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BRITANSKI ministar za ishranu i poljoprivredu Mark Spenser sastaće se danas sa šefovima glavnih lanaca supermarketa, kako bi razgovarali o nestašici povrća i voća.

Rojters navodi da je najveći britanski trgovac mešovitom robom Tesko pratio svoje konkurente Asdu, Morisons i Aldi u nametanju potrošačkih ograničenja za kupovinu povrća nakon što su zalihe osiromašene zbog poremećaja u rodu u južnoj Evropi i severnoj Africi zbog lošeg vremena, i dodaje da je krizu pogoršala manja zimska proizvodnja u plastenicima u Britaniji i Holandiji zbog visokih troškova energije.

Najpre su dva britanska trgovačka lanca ASDA i Morison, s tržišnim udelom većim od 20 odsto, prvi ograničili prodaju povrća na komad pa tako u jednom lancu kupac može kupiti samo dva, a drugome najviše tri komada paradajza, paprike, krastavaca, zelene salate, brokolija, karfiola i jedan paket malina. Najavljeno je da će odluka o ograničenoj kupovini povrća i voća trajati nekoliko nedelja, najmanje idući mesec i po.

Ministar je naveo da je kriza pokazala koliko Britanija može biti zavisna od određenih trgovačkih puteva za neke vrste hrane.

- Znam da porodice očekuju da sveži proizvodi koji su im potrebni budu na policama kada uđu u radnju. Zato pozivam šefove supermarketa da naprave plan rada da bi se police ponovo popunile i da nam kažu kako da izbegnemo da se ovo ponovi - naveo je Spenser.

Ministarka za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja Tereza Kofi upozorila je da bi nestašice mogle da potraju još mesec dana. Ona je ranije u javnosti ismejana zbog izjave da oni Britanci koji ne mogu doći do povrća za salatu treba da razmisle o repi.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane