Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


C&A MESECIMA KOVAO PLAN ZA BEG! Nećete verovati koliko su se detaljno pripremili: Otkrivamo 12 kriznih tačaka i odgovora menadžmenta koji su i VRLO SUROVI

07. jul 2022. 09:14:31 Pročitano 455 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Menadžment modnog lanca C&A u Srbiji mesecima se priprema na izlazak kompanije sa domaćeg tržišta, а nakon što ih je država uhvatila da su sa špediterom punih sedam godina uvozili švercovanu kinesku robu i u svojim radnjama u Srbiji je prodavali kao original. I sudski postupak, koji protiv njih vodi Uprava Carina, i nameru da zatvore radnje i pobegnu iz Srbije, mesecima su krili i od javnosti i od radnika. U međuvremenu su se detaljno pripremili za krizni momenat i povlačenje.

Kako "Blic Biznis" saznaje, menadžment je maltene sve zaposlene mesecima držao u mraku da bi im odluku o povlačenju saopštio tek početkom ove nedelje, praktično ih stavljajući pred svršen čin. Prethodno je spremio obaveštenje u kojem su jasno definisani odgovori na 12 kritičnih pitanja koje bi zaposleni mogli da im postave.

- U ponedeljak uveče smo imali sastanak na kojem je rečeno da u utorak ujutro podnosimo zahtev za stečaj i da se zatvaramo. Na tom sastanku nije bio niko od rukovodstva iz Srbije, nego je došao direktor iz Hrvatske i saopštio nam namere. Rečeno nam je da dalje radimo normalno, dok se ne izabere stečajni upravnik, priča nam sagovornik upućen u dešavanja u kompaniji i dodaje da u Srbiju više niko neće dolaziti iz uprave C&A.

Uprava C&A u međuvremenu se spremila za sva eventualna pitaja radnika, a odgovori na mnoga su i pomalo i surova. PItanja i odgovori su najviše vezana za njihova prava poput opremnine i radnog statusa nakon zatvaranja radnji.

Na pitanje " Da li će mi ugovor o radu biti otkazan" odgovor je recimo sledeći:

- Ugovor o radu ne prestaje automatski otvaranjem stečajnog postupka. Nakon što je stečajni postupak otvoren (što se očekuje u roku od 10 dana od dana prijema predloga za pokretanje stečajnog postupka), stečajni upravnik imenovan od strane suda odlučiće da li će i koji ugovori o radu ostati na snazi. Ne postoji poseban rok u kom stečajni upravnik mora da odluči da li se određeni maloprodajni objekti zatvaraju ili ne i shodno tome koji ugovori o radu će biti otkazani, a koji ne, a i ovo pitanje se obično smatra prioritetnim nakon otvaranja stečajnog postupka.

Neka od sledećih pitanja na koja su bili spremni odgovori su poput:

  • Da li imam pravo da otkažem svoj ugovor o radu?
  • Da li sam dužan da dođem na posao?
  • Imao sam planirane odmore, da li da ih otkažem i ako ne, da li mogu da iskoristim ceo odmor za 2022. godinu? Ako mogu, da li će biti plaćen?
  • Koliko dugo će mi biti isplaćivana zarada?
  • Da li će mi zarada ostati ista?
  • Imamo li pravo na naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje?
  • Koju naknadu dobijam u slučaju stečaja i kako daje ostvarim?
  • Koje druge naknade mogu da ostvarim?
  • Koja će biti moja uloga i odgovornost nakon otvaranja stečajnog postupka?
  • Ističe mi ugovor na određeno vreme, koje su mi mogućnosti?

Na pitanje "Da li imam pravo na otpremninu" odgovor je sledeći:

- Ne. Otvaranje stečajnog postupka nije predviđeno zakonom kao osnov za isplatu otpremnine zaposlenima. Međutim, zaposleni kojima je otkazan ugovor o radu usled otvaranja stečajnog postupka imaju pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti koju isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Podsetimo, Modni lanac C&A (C&A Moda RS D.o.o. Beograd) sprema se da pobegne iz Srbije, a nakon što je država otkrila da su skoro sedam godina švercovali kinesku robu i na taj način oštetili budžet Srbije za šest miliona evra. 

Protiv kompanije C&A, postupak je pokrenula Uprava Carina koja je u leto 2021. otkrila malverzacije u vezi sa uvozom robe koja nije njihov brend. Prema našim saznanjima radi se o švercovanju robe još od 2014. 

- Skoro 7 godina ova kompanija je sa austrijskim špediterom "Quehenberger" radila protiv zakona. Zajedno su omogućili da se ozvaniči švercovana kineska roba kao njihova, tako što su udarali pečat koji je trebalo da bude dokaz originalnosti. Špediter je čak posle pokretanja postupka Uprave Carina promenio ime, a kako bi sačuvao reputaciju i mogao dalje da radi u Srbiji - kaže naš dobro obavešten izvor. 

Izvor: blic.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGRCI OTVARAJU GRANICE: Država traži hotele kojima će plaćati za boravak zaraženih turista Na vrh strane