Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Šta stoji iza najava o poskupljenju struje 30 odsto i koliki će nam zaista biti računi na jesen?

06. maj 2022. 08:48:40 Pročitano 511 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Struja u Srbiji će tokom leta poskupeti za 10 do 15 odsto za domaćinstva, saznaje Danas u izvorima bliskim Elektroprivredi Srbije.

Vlast je odlučna da podigne cenu električne energije, što se jasno vidi iz nedavnih izjava Tomislava Momirovića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike.

Portal Demostat je juče objavio svoja saznanja da će u julu ili avgustu struja za domaćinstva poskupeti čak 30 odsto, a za privredu 70 odsto.

Ipak, izvor Danasa navodi da Agencija za energetiku i Vlada Srbije najverovatnije neće prihvatiti takav zahtev, „pa će EPS morati da se zadovolji sa 10 do 15 odsto poskupljenja koje su nadležni spremni da odobre“.

– Što se tiče privrede, ako se bude insistiralo da njeni računi za struju porastu za 70 odsto to će izazvati poskupljenje proizvoda i automatski povećati inflatornu stopu – navodi naš sagovornik.

Predstavnici potrošačkih udruženja i ekonomisti ističu da je zbog inflacije poskupljenje struje neminovnost, ali da je procenat o kome se spekuliše nerealno visok, s obzirom na realnu platežnu moć stanovništva.

Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida kaže za Danas da s obzirom na materijalno stanje potrošača u našoj zemlji za njih bilo kakvo poskupljenje ne predstavlja lepu vest i nešto što očekuju sa odobravanjem.

– Ono što je izvesno je da će do poskupljenja struje sigurno doći. To će se svakako negativno odraziti na kućni budžet potrošača jer će izazvati porast cena roba i usluga. Kad je reč o iznosu poskupljenja potpuno je neprihvatljivo da cena struje skače tako naglo i u visokom procentu. Umesto toga, moglo se ići na poskupljenje u više faza ali sa nižim iznosima kako bi potrošači to mogli lakše da podnesu – naglašava Vera Vida dodajući da bi se povećanje cena struje moralo usklađivati sa rastom plata uz uvažavanje činjenice da su u zemljama u kojima je električna energija skuplja nego u Srbiji istovremeno veće i zarade.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević ističe za Danas da i ovog puta, kada je reč o povećanju cena struje, nadležni u Srbiji pokušavaju da teret inflacije prebace na pleća potrošača.

– Umesto takvog pristupa trebalo bi da se radi na tome da taj teret bude ravnomerno raspoređen. Nije sporno da u ovom trenutku struja treba da poskupi ali taj procenat nikako ne bi smeo da bude veći od sedam do osam odsto. U slučaju da struja poskupi u većem iznosu od toga to će predstavljati veoma veliki balast za potrošače čija je kupovna moć i onako već veoma slaba – objašnjava Bogosavljević.

Profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu Petar Đukić kaže za Danas da je s obzirom na poskupljenje energenata poput gasa i nafte normalno da dođe i do povećanja cena struje.

– Međutim izuzetno je loše da se korekcije cena struje vrše na ovakav način u velikim procentima. Umesto toga, rast cene električne energije bi trebalo redovno da prati rast inflacije. Na taj način bi se sprečili nagli skokovi i neozbiljna licitiranja da li struja treba da poskupi u ovom ili onom procentu – navodi naš sagovornik.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković kaže za Danas da je poskupljenje od 30 odsto malo za EPS ali veliko opterećenje za potrošače.

– Struja mora da poskupi. Činjenica je da je sadašnja cena ispod tržišnog nivoa. U drugim zemljama cena za domaćinstva je dva do četiri puta veća nego kod nas. Sa druge strane kada se određuje cena struje mora se voditi računa i o platežnim mogućnostima kupaca i procenat poskupljenja uskladiti sa tim. Posebno treba obratiti pažnju na socijalno ugroženo stanovništvo i upravo su oni ti koje država treba da štiti odnosno da im pomogne da izmire svoje račune za električnu energiju. Kada je reč o privredi ona ima mogućnost da poskupljenje struje na neki način nadoknadi kroz cene svojih proizvoda i usluga što građani nisu u mogućnosti – zaključuje naš sagovornik.

Podsećanja radi, aktuelni prosečni mesečni račun za struju za domaćinstva iznosi između 3.700 i 4.000 dinara.

Izvor: Danas.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane