Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Sa NOVIM RAČUNIMA kupci postaju kontrolori: Objektiv otkriva pogodnosti novog modela fiskalizacije

03. maj 2022. 11:13:36 Pročitano 631 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od prekjuče su u Srbiji uvedeni novi fiskalni računi, koji osim toga što su mnogo veći od onih na koje smo navikli, sadrže QR kod, koji predstavlja najveću novinu ovog modela.

Putem QR koda na svakom fiskalnom isečku kupci, odnosno korisnici usluga mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom. Skeniranjem mobilnim telefonom kupac uspostavlja vezu sa Poreskom upravom i dobija informacije da li je njegov račun original, da li je prosleđen u PU ili ne.

– Tako je svaki kupac ujedno i kontrolor fiskalnih računa, što povećava mogućnost otkrivanja svih koji falsifikuju fiskalne račune. Кada je reč o novom sistemu elektronskih faktura, nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora. Više od sedam miliona računa izdato je prvog dana na novom modelu e-fiskalizacije, a posebno nam je drago što građani počinju da koriste mogućnost skeniranja QR kodova, tako da svakog minuta imamo više desetina skeniranih računa, čime se proverava njihova ispravnost – kaže ministar finansija Siniša Mali.

INSTALIRAJTE APLIКACIJU

Da biste utvrdili da li je vaš račun original, neophodno je da instalirate neku od aplikacija za čitanje QR koda, pomoću koje možete skenirati račune. Nakon što to učinite, na vašem telefonu će biti proverena ispravnost računa u smislu njegovog broja, adrese gde je obavljena kupovina, ukupnog iznosa i ostalih pojedinosti. Ukoliko se podaci sa računa koji ste dobili u prodavnici i podataka do kojih ste došli nakon što ste skenirali QR kod ne poklapaju, aplikacija vam nudi mogućnost da odmah prodavca prijavite Poreskoj inspekciji.

MOGUĆA I ANONIMNA PRIJAVA

Ukoliko želite da prijavite prodavca, to možete učiniti anonimno, a sve što treba da uradite jeste da na vašoj QR aplikaciji, nakon skeniranja računa, kliknete da opciju „prijava sumnjivog računa”. Tada je neophodno da priložite sliku sumnjivog računa i razloge zbog kojih prijavljujete prodavca. Beograđani sa kojima je razgovarala ekipa Objektiva kažu da još uvek nisu počeli da skeniraju račune i da je potrebno vreme da se naviknu na novi vid naplate.

– Računi su ogromni, ali pregledni. Samo ako mi je nešto sumnjivo ću skenirati QR kodom, nema smisla da proveravam svaki račun – kazala nam je kozmetičarka Radojka Jevremović.

PREDNOSTI I ZA PRODAVCE

Iz Ministarstva finansija navode da novim modelom fiskalizacije poslovanje sa državom postaje ekonomičnije i sigurnije, a Zakonom o elektronskom fakturisanju propisan način slanja, primanja i čuvanja e-faktura će postepeno usvojiti i privredni subjekti u međusobnim transakcijama. Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora primenjivaće se od 1. jula 2022. godine. Na kraju, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. To su ujedno i datumi od kada se primenjuje obaveza da se elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednosti. Кorišćenje sistema elektronskih faktura će biti besplatno, a benefiti koje će ovaj sistem doneti su brojni, ocenilo je ministarstvo.

Izvor: Objektiv.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPOGLEDAJTE: Evo šta ćete sve i po kojim cenama moći da kupite u Lidlu Na vrh strane