Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


KO HOĆE U HRVATSKU, NEKA PRIPREMI 7 EVRA: Ovo su NOVA PRAVILA!

21. april 2022. 07:11:09 Pročitano 394 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građani Srbije, kao i građani Crne Gore i BiH od sledeće godine moraće da plate 7 evra ako žele da uđu u Hrvatsku.

Svi putnici moraće da ispune formular na internetu i plate jednokratnu naknadu, a to će važiti za sve starije od 18 i mlađe od 70 godina. Navodno bi ispunjavanje formulara moglo ići brzo, a oni koji ne umeju da se snađu na kompjuteru to mogu da urade druge osobe. Odobrenje bi moglo da bude gotovo istog trenutka po slanju formulara i uplati 7 evra.

Reč je o novim pravilima Evropske unije, koje će sprovoditi i Hrvatska.

Evropski sistem za informacije o putovanjima primenjivaće se na svim graničnim prelazima zemalja EU sa susednim zemljama, a nije poznato hoće li građani zemalja koje nisu u EU morati da ispunjavaju formulare i plaćaju naknadu svaki put kada ulaze u Hrvatsku.

Izvor: espreso.co.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPreti li svetskoj ekonomiji pregrevanje Na vrh strane