Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


SAZNAJEMO: INSPEKCIJA U PONOĆ BANULA NA PUMPE Širom Srbije pumpadžije ograničavale prodaju goriva, PALE PRVE KAZNE

04. mart 2022. 13:17:20 Pročitano 155 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nakon što su sinoć formirane kolone automobila na više benzinskih pumpi usled panike koje je izazvala vest da su pojedine naftne kompanije pokušale da naprave lažnu nestašicu goriva, resorno ministarstvo poslalo je inspekcije na teren. Kako saznajemo, na licu mesta, na pojedinim pumpama, su zatekli važeća ograničenja o količini prodaje goriva, a po ponoći su pale i prve kazne.

- Po dobijanju prijave na elektronsku adresu u 22 časa, tržišni inspektor je izašao na teren. U kontroli je utvrđeno da je maloprodajni objekat istakao obaveštenje o ograničenju u količini prodaje za putničke automobile max 20litara, 50litara za traktore i 100 litara za kamione, što je suprotno članu 25. Stav 1 Zakona o zaštiti potrošača - rekla je jutros za "Blic Biznis" Tatjana Matić ministrka u Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija.

Kako je dodala, naloženo je otklanjanje nedostatka, što je trgovac odmah učinio. 

- Prekršaj je propisan sa fiksnom kaznom 50.000 dinara i za njega inspektor izdaje prekršajni nalog. Provera je sinoć izvršena na još 4 prodajna mesta (Babušnica, Kragujevac, Novi Sad i Beograd) i u svim nadzoroma utvrđena je povreda Zakona o zaštiti potrošača - navela je Matić.

Pojedine kompanije, podsetimo, juče su pokušale da veštački izazovu nestašice ograničenjem prodaje goriva čije su cene zamrznute do 14. marta. Reč je o benzinu evropremijum BMB 95, koji ne može da bude skuplji od 171 dinar po litru, i evrodizela od 179 dinara po litru. 

Upravo za te kategorije su pojedine kompanije juče ograničile prodaju na 20 litara za automobile po rezervoaru, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione. Istovremeno zabranile su i sipanje evrodizela u kanistere i bidone bez obzira na ovlašćenja koja im to omogućavaju.

Vlada Srbije sinoć je zvanično saopštila da svega ima u dovoljnim količinama, da Srbija apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim terivatima i da neko “namerno širi paniku”.

Jutros na pumpama mirno

Reporteri "Blica" obišli su jutros nekoliko benzinskih pumi i i situacija je gotovo uobičajena. Gužve nema, na pumpama je po nekoliko automobila. Kako nezvanično saznajemo resorno ministarstvo je sinoć poslalo inspekcije na teren i na pumpe trgovaca koje su postavila ograničenja, tako da su i one jutros rade uobičajeno. 

- Jutros je sve mirno, sinoć nismo stali sa istakanjem od 17 h do zatvaranja. Činilo se samo da pristiže sve više ljudi i svi su dolazi sa istom rečenicom: "Sipaj do čepa". Panika se nekako osećala u vazduhu - kažu nam jutros na jednoj beogradskoj pumpi koja noćas do sitnih sati nije stala sa radom.

Izvor: blic.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiUMESTO ZELENE SALATE KUPUS: Restorani u svetu menjaju jelovnike zbog nestašice hrane - smanjena i porcija paradajza Na vrh strane