Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


RATEL uredio pravila prenošenja brojeva mobilnog

08. februar 2022. 11:47:45 Pročitano 482 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Regulatorna agencija za elektronske komunikacija i poštanske usluge (RATEL) donela je novi Pravilnik o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih mobilnih komunikacionih mreža. U dokumentu objavljenom u Službenom glasniku navodi se kao opšte pravilo da je operator dužan da obezbedi zadržavanje broja telefona korisnicima prilikom prenosa, prenosi Tanjug.

Izuzeci su kada je zahtev podnelo neovlašćeno lice, ili je zahtev netačan ili nepotpun, odnosno kada se radi o neregistrovanom pripejd korisniku.

Dodatno operator nema obavezu ako postoje neispunjenja dugovanja pretplatnika, odnosno ako je broj u postupku prenosa ili od prošlog prenosa nije proteklo više od dva meseca, ili se broj koristi kraće od dva meseca.

Navodi se da obaveza ne postoji ni kod broja koji je ukraden, nepostojeći ili isključen, ili je tražen prenos broja koji je jedan iz vezane serije brojeva.

Pretplatnik prenos broja može zahtevati pisano ili u elektronskoj formi, a operater je dužan da mu dostavi obračun dospelih i ostalih dugovanja u roku od dva radna dana.

Rok za plaćanje tih obaveza je od 15 do mesec dana, a ako ne isplati može se uvesti suspenzija odlaznih poziva do 30 dana.

Ukoliko se broj ne može preneti, obaveza operatora je da o tome obavesti u roku od jednog dana.

Centralnu bazu prenetih brojeva drži RATEL, a nijedan od operatera ne može tražiti naknadu od pretplatnika.

Za prenošenje operator primalac broja dužan je da plati naknadu od 200 dinara bez PDV-a operatoru davaocu broja, a ako se prenosi više od 100. broja, iznos naknade od stotog broja pada na 50 odsto.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPotrošači da troše, a proizvođači da prave održivije proizvode Na vrh strane