Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ulje premašilo 200 dinara, poskupelo čak 45 odsto od početka prošle godine

08. oktobar 2021. 13:03:50 Pročitano 753 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Srbiji je od početka prošle do kraja jula ove godine jestivo ulje, prema podacima zvanične potrošačke korpe, poskupelo za 45 odsto, pa je cena litra rafinisanog suncokretovog ulja premašila 200 dinara i u pojedinim velikim trgovinskim lancima dostiže 225 dinara.

 

Za prosečnu platu, sada može da se kupi 84 litra jestivog ulja manje nego godinu dana pre.

Faktore za uzlazni trend kretanja cena ulja na domaćem tržištu treba tražiti na svetskom tržištu, jer je cena uljarica na svetskim berzama porasla delom zbog manjeg roda u 2020. što je uslovilo nižu ponudu, i zbog toga što su se finansijski fondovi u pandemijskim uslovima poslovanja preorijentisali na ulaganja u poljoprivrednu robu.

Direktorka „Žita Srbije” Sunčica Savović rekla je da eventualnu stabilizaciju cena ne treba očekivati pre završetka žetve u Rusiji i Ukrajini, koje su najveći svetski proizvođači, odnosno pre dospeća novih količina ulja na svetsko tržište. Ona je ukazala da, pored toga, treba imati u vidu da je cena sirove nafte protekle sedmice bila na najvišem nivou u prethodne tri godine.

„To donekle ima uticaja i na rast cena jestivih ulja. I cena palminog ulja je u porastu”, istakla je Savović.

U velikim trgovinskim lancima u Srbiji cene jestivog suncokretnovog ulja kreću se od 164,99 dinara, koliko košta najjeftinije pakovanje pod oznakom trgovačke robne marke, pa sve do 224,99 dinara, koliko dostiže cena poznatih proizvođača zejtina.

Prema zvaničnim informacijama o vrednosti potrošačke korpe, koju redovno objavljuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, litar ulja je poskupeo sa 121,81 dinar, koliko je vredeo u januaru 2020. na 176,76 dinara, prema poslednjim dostupnim podacima za jul 2021, što je povećanje od 45 odsto, prenosi Beta.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPrirodni gas od danas skuplji za 9% - cena iznosi 35,11 dinara po kubnom metru Na vrh strane