Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Da li banke kažnjavaju potrošače?

16. avgust 2021. 13:09:21 Pročitano 1198 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog novonastale situacije u vezi sa uvođenjem "kazne" od 1.000 dinara od strane pojedinih banaka za neosnovanu žalbu, kao i "penala" ako pogrešno upišu broj računa primaoca na uplatnici, CEPS-u se obratio određen broj revoltiranih potrošača sa pitanjem dokle banke misle da povećavaju cene svojih usluga i da li imaju pravo da naplaćuju tih 1.000 dinara ako je žalba neosnovana.

Takođe, šta će se desiti ako banka pogreši? Da li će tada banka potrošačima plaćati 1.000 din. Najnoviji slučaj bio je sa jednom bankom koja potrošačima koji imaju trajne naloge nije više meseci obračunavala naknadu za držanje sefa pa su im stigli visoki računi za plaćanje odjednom, bez mogućnosti plaćanja na rate iako se naknada za održavanje sefa plaća mesečno. Obrazloženje je bilo da se radi o sistemskoj grešci. Sistem ne kontrolišu potrošači već banka. Prema tome greška je banke, a ne potrošača.

Dodatan revolt kod potrošača izazvala je najava banaka da će se naplaćivati iznos od 50.00 dinara za svaku mesečnu ratu pri kupovini kreditnom karticom kojom je moguće plaćanje na rate bez kamate!

U vezi sa gore iznetim napominjemo da svaki potrošač ima pravo na reklamaciju, prigovor, a da banke kao i svaki drugi trgovac na tržištu mora da odgovori na reklamaciju bila ona pozitivna, osnovana ili pak negativna ili neosnovana, a da je svaka naplata odgovora nezakonita i u suprotnosti sa svim pozitivnim propisima.

Očekujemo reakciju i odgovor Narodne banke Srbije.

Centar potrošača Srbije-CEPS

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiAlnatura dečja hrana povučena s tržišta u Hrvatskoj Na vrh strane