Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Pošta Srbije: Nova prevara, zloupotreba kurirske službe Post Express

13. avgust 2021. 10:50:05 Pročitano 1029 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pošta Srbije upozorila je korisnike na novu prevaru kojom se zloupotrebljavaju ime i obeležja kurirske službe Post Express, napominjući da je u pitanju fišing prevara, odnosno pokušaj krađe podataka građana čija su meta korisnici aplikacije WhatsApp i nekih sajtova za kupoprodaju.

Prevarne poruke koje korisnici dobijaju sadrže link ka lažnoj stranici Post Express usluge, koja nije u vlasništvu Pošta Srbije, a na kojoj se traži uplata novca putem platnih kartica, upozorili su u saopštenju.

„Ističemo da ni Pošta Srbije, ni Post Express ne komuniciraju sa građanima na ovaj način i savetujemo im da budu dodatno oprezni, da ne otvaraju linkove u primljenim porukama i da ne unose svoje podatke“, poručuju iz tog javnog preduzeća.

U sklopu mera koje preduzima na sprečavanju i otkrivanju prevarnih aktivnosti, Pošta Srbije obavestila je i MUP Srbije – Odeljenje za visokotehnološki kriminal kako bi preduzeli mere na otkrivanju počinilaca ovog krivičnog dela.

Građane pozivaju da se, ukoliko postoje bilo kakve nedoumice, obrate Кontakt centru Pošta Srbije, čiji su brojevi telefona 0700 100 300 i 011 3607 788 na raspolaganju radnim danima od 8 do 20 časova i subotom i nedeljom od 8 do 15 časova.

Izvor: n1info.com

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiRuski trgovinski lanac u januaru otvara prodavnice u Srbiji Na vrh strane