Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Više od 60 odsto potrošača odlučuje se da kupi pre domaći nego uvozni proizvod

18. maj 2021. 10:20:12 Pročitano 451 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

KUPCI U NAJVEĆEM BROJU PREDNOST DAJU PREHRAMBENIM ARTIKLIMA SRPSKOG POREKLA

Jedan od načina da se domaćoj privredi pomogne, naročito u vremenima kriza kao što je trenutna sa pandemijom korona virusa, jeste kupovina što više domaćih proizvoda u odnosu na uvozne.

Potrošači u Srbiji, prema svim istraživanjima, prilikom kupovine prednost daju domaćim proizvodima. I kada se nađu pred izborom da li da kupe domaće ili strane proizvode koji su približno sličnog kvaliteta u istoj kategoriji, oni se češće odlučuju za domaći proizvod.

Tačnije, više od 60 odsto potrošača kaže da bi radije kupilo domaći proizvod u odnosu na strani.

„Zbog toga i aktivnosti Privredne komore Srbije i sam žig Čuvarkuća koji potrošačima garantuje ne samo kvalitet, već i domaće poreklo proizvoda, nam govore da je važno da nastavimo da kupujemo domaće proizvode. Bitno je i napomenuti da svi proizvodi, njih oko 700 koji su do sada dobili žig Čuvarkuća, beleže rast u prodaji. Taj rast u prodaji posebno kod prehrambenih proizvoda ide i preko 40 procenata u odnosu na period kada nisu bili nosioci žiga Čuvarkuća. To sve govori u prilog činjenici da naši potrošači veoma vode računa i prednost daju domaćim proizvodima“, kaže za Biznis.rs, sekretar Udruženja za trgovinu u PKS, Žarko Malinović.

Kada je reč o kupovini domaćih proizvoda, potrošači se najčešće odlučuju da novac daju za prehrambene namirnice domaćeg porekla.

Činjenica je da na policama trgovaca u Srbiji u proseku više od 85 odsto prehrambenih proizvoda čine oni koji su domaćeg porekla. Ništa bolje od samog tržišta ne oslikava vam navike potrošača. U toj kategoriji potreba i navika potrošača da kupuju domaće proizvode je dominantna. Ono što svakako ohrabruje jeste činjenica da pogotovo kod malih proizvođača i u svim drugim kategorijama, kao što su na primer odeća, nameštaj i drugi neprehrambeni proizvodi, potrošači sve više prepoznaju kvalitet domaće proizvodnje“, objašnjava Malinović.

Iako domaći kupci imaju naviku da novac pre daju za domaći nego proizvod iz uvoza, još uvek treba raditi na motivaciji potrošača da pomognu privredi time što će kupiti proizvod nastao u Srbiji.

„Mislim da svi zajedno moramo da radimo, ne samo na jačanju sirovinske baze, već i na jačanju prerađivačko-procesnih kapaciteta, ali i da je neophodno da kroz marketinške aktivnosti podižemo svest potrošača o značaju i kvalitetu domaćih proizvoda. I upravo žig Čuvarkuća, kao jedna od aktivnosti privredne komore Srbije, jeste dobar primer. Mi kroz taj proces omogućavamo kvalitetnim proizvodima domaćeg porekla, gde u samom proizvodu rad i sirovina domaćeg porekla čine 90 odsto tog proizvoda, jasan okvir kako to treba da izgleda, kako bismo potrošačima dali opciju da kupe autentičan srpski proizvod“, navodi sekretar Udruženja za trgovinu u PKS.

On dodaje da je danas tržište jako otvoreno i važno je samo da se na kvalitetan način potrošačima pruži mogućnost da kupe domaći proizvod, bez obzira da li se radi o zanatskom ili proizvodu velikih industrija.

Naš sagovornik naglašava da PKS kontinuirano radi na tome da dugoročno doprinese našoj privredi i našim proizvođačima.

„Mi radimo sa velikim trgovinskim lancima, ali i sa velikim svetskim kompanijama, u projektu „Dani dobavljača“. Veoma smo ponosni da kroz organizaciju „Dani dobavljača“, obezbedimo što veće prisustvo srpskih proizvoda, kao i poluproizvoda i komponenti na globalnom tržištu. Tako da jačajući lance snabdevanja i kroz lance dobavljača mi jačamo našu ekonomiju. Danas je lakše nego ikada da neki domaći proizvođač postane deo globalnih lanaca snabdevanja“, navodi Žarko Malinović.

Uz rad na projektima koji će dodatno motivisati potrošače da kupuju domaće proizvode treba ulagati i u prerađivačku industriju.

„Veoma je važno da uz druge programe i državne subvencije radimo na tome da jačamo ne samo sirovinsku bazu, već i prerađivačke kapacitete. Naš cilj treba da bude da proizvodimo što više kvalitetnih finalnih proizvoda, a da izvozimo što manje sirovinske baze“, zaključuje Malinović.

Izvor: biznis.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOdlaze li trans masti u istoriju? Na vrh strane