Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Hrana traženija od tehničkih uređaja

24. septembar 2020. 08:05:44 Pročitano 959 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Rast elektronske trgovine u Srbiji nije nikakvo iznenađenje budući da ovakve trendove od početka pandemije beleže i zemlje u kojima je ona bila dominantna. Na našem tržištu je u prethodne tri godine vrednost realizovanih transakcija porasla za čak 300 odsto i sa 5,6 milijardi u 2017. godini stigla je do 17,8 milijardi dinara, koliko je statistika zabeležila prošle godine.

Prema rečima Tatjane Matić, državnog sekretara pri Ministarstvu trgovine, poštanski operatori su zabeležili rast broja pošiljki kupljenih preko interneta, a interesantno je da je to nastavljeno i posle ukidanja vanrednog stanja.

– Trgovci su zabeležili rast e-trgovine od 50 do čak 300 odsto, dok su poštanski operatori zabeležili veći rast nego u vreme vanrednog stanja, i to od 50 do 100 odsto – istakla je Matićeva.

Prema podacima Narodne banke Srbije, samo u drugom tromesečju 2020. godine je zabeleženo oko 4,9 miliona transakcija za robu i usluge koje su plaćene karticama i e-novcem na internetu u svim valutama. To je za 64 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

– Kada se posmatraju transakcije platnim karticama i elektronskim novcem za kupovinu robe i usluga na internetu u dinarima (na sajtovima domaćih trgovaca), povećanje je još veće. U drugom tromesečju 2020. godine ostvareno je 3,2 miliona transakcija u dinarima, što je za 105 odsto više nego u drugom tromesečju 2019. godine. Vrednost ovih transakcija je u tom periodu iznosila 7,3 milijarde dinara, što je za 78 odsto više nego u drugom tromesečju 2019. godine – kaže Matićeva.

Istraživanja pokazuju da su kod kupaca koji nabavljaju robu preko interneta uvek bili najtraženiji tehnički uređaji i računarska oprema, međutim tokom prethodnog perioda, to se promenilo. Građani Srbije su na ovaj način najviše kupovali hranu i odeću. Onlajn kupovina hrane povećala se za 200 odsto, odeće 100 odsto, a tehničkih uređaja i računarske opreme za 50 procenata.

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva trgovine prošle godine usvojila novi Zakon o trgovini, koji je uveo pojmove elektronske prodavnice i elektronske platforme, koji pre toga nisu bili u domaćem zakonodavstvu, dok je sa ciljem suzbijanja sive ekonomije uvedena nova inspekcijska metoda „prikrivenog kupca”, koja će doprineti i jačanju poverenja potrošača, što je prvi uslov za razvoj elektronske trgovine.

– Takođe su usvojene izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini koje donose mehanizme za sprečavanje prevara i obmana građana, a dodatno unapređenje ove ovlasti definisano je i donošenjem Zakona o poštanskim uslugama, kojim je uvedena obaveza poštanskog operatora da prilikom prijema paketa identifikuje pošiljaoca – kaže državni sekretar.

Izvor: Politika.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane