Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Možete da im vratite nameštaj, ali i da kupite polovan: Ikea menja koncept poslovanja

15. septembar 2020. 11:58:16 Pročitano 1042 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kompanije prelazi na cirkularnu ekonomiju. 

Švedski gigant u proizvodnji nameštaja, Ikea, krajem godine će da otvori svoju prvu prodavnicu polovnog nameštaja, saopštila je kompanija. 

Dodatno, najavljuju potpuni prelezak na cirkularno poslovanje do 2030. 

Prodavnica se otvara u prvom svetskom second-hand centru ReTuna, u gradu Eskilstuna.

Ikea je već ranije najavila da će širom početi da iznajmljuje i reciklira nameštaj u okviru svoje ekološke kampanje kako bi odgovorila na kritike da njen model proizvodnje jeftinog nameštaja emituje veliku potrošnju i stvara velike količine otpada.

Takođe će kupcima omogućiti vraćanje proizvoda, uključujući i nameštaj, koji će se opet staviti na prodaju ili će se donirati.

Izvor: biznis.telegraf.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane