Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Od danas pojedine apoteke u Srbiji dobiće maske za zaštitu od aerozagađenja

16. januar 2020. 09:38:13 Pročitano 1765 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građani Beograda moći će od danas, u pojedinim apotekama, da nabave maske koje su predviđene kao zaštita od aerozagađenja, dok će žitelji Pančeva, Valjeva, Užica, Smedereva, Bora, Novog Sada pričekati još koji dan, dok distributeri ne dostave maske.

Kako eKapija saznaje, maske koje će od danas biti dostupne u pojedinim apotekama ipak neće biti nano maske, već maske sa nešto gušćim filterom, koji ne propušta čestice zagađenja. Cena maski, kako je rečeno u jednom lancu apoteka, kretaće se od 110 dinara za jednokratnu upotrebu, do 800 dinara, za maske koje će moći više puta da se koriste.

Biljana Subotić, inženjer tehnologije iz predstavništva za Srbiju kompanije 3M, kaže da su ovih dana zahtevi za ovim maskama učestali, a distributeri ih mogu dostaviti apotekama.

- Zasad, respiratorne maske mogu da se kupe u prodavnicama zaštitne opreme i odeće, ali u narednim danima može ih biti i u određenim apotekama - kaže Subotić.

Kako ističe, respiratorne maske koje su potrebne za ovu vrstu aerozagađenja su one koje ispunjavaju FFP2 standard, tj. evropski nivo zaštite.

- Aerozagađenja mogu biti različita, a u trenutnim atmosferskim uslovima u gradovima, govori se o čestičnim zagađenjima, pri čemu su to čestice prečnika od 2,5 do 10 mikrona. Te čestice mogu filtrirati respiratori FFP2 nivoa zaštite. Ono što najveći broj građana zanima je da li je taj nivo zadovoljavajući za čestice od 2,5 mikrona. Jeste, ali respirator mora dobro da dihtuje, te je potrebno postaviti ga prema uputstvu za upotrebu - ističe Subotić.

Napominje i da hiruške maske ne dihtuju na licu i nisu namenjene za zaštitu korisnika od spoljašnjeg zagađenja, te stoga nisu pogodne i ne pomažu u ovakvim slučajevima.

Subotić ističe i da maske koje koriste autolakireri, a koje su stručnjci savetovali da mogu da se koriste, ipak nisu najbolja opcija za ovu vrstu aerozagađenja.

- Oni uglavnom koriste 3M polumaske sa filterima za gasove, za čim nema potrebe u ovim atmosferskim uslovima - kaže ona.

Podsetimo, poslednjih dana Beograd je među 10 najzagađenijih gradova u svetu. Ispred Beograda su Sarajevo, koje je prvo na listi već danima i azijski gradovi Kalkuta, Daka, Delhi, Katmandu, Lahor, Biškek.

Ograničiti boravak napolju

Prеpоruка Institutа za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut је dа оsеtljivе оsоbе оgrаničе svој bоrаvак nаpоlju u јutаrnjim i vеčеrnjim sаtimа.

- Tu spаdајu оsоbе sа hrоničnim оbоljеnjimа (rеspirаtоrnа, kаrdiоvаskulаrnа оbоljеnjа), mаlа dеcа i stаriје оsоbе. Prеmа pоtvrđеnim infоrmаciјаmа iz zdrаvstеnih ustаnоvа, brој dеcе која su primljеnа nа lеčеnjе niје pоvеćаn, vеć је оvај brој uоbičајеn оdnоsu nа оnај kојi sе bеlеži u prеthоdnim gоdinаmа u istоm vrеmеnskоm pеriоdu.

Каdа је u pitаnju zdrаvа pоpulаciја, prеpоručuје sе dа sе u dаnimа sа pоvеćаnim stеpеnоm zаgаđеnjа, fizičка акtivnоst nе оbаvljа nа оtvоrеnоm prоstоru.

Izvor: ekapija.com

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiJedemo 23 kilograma mesa manje nego 2007. Na vrh strane