Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji

29. jul 2019. 13:25:18 Pročitano 1752 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je u okviru Tvining projekta „Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji“, izrađen predlog za unapređenje zakonodavnog okvira u oblasti zaštite potrošača u skladu sa novim direktivama EU, kao i predlog petogodišnje strategije zaštite potrošača.

Na skupu povodom završetka tog projekta, koji je održan u Klubu poslanika u Beogradu, državna sekretarka je rekla da se do kraja 2019. godine, očekuje usvajanje novog Zakona o zaštiti potrošača i donošenje Strategije zaštite potrošača za period 2019-2024. godine.

„Usklađivanje propisa sa evropskim pravom nije samo sebi cilj, već nova zakonska rešenja treba da doprinesu izgradnji efikasnog i umreženog sistema zaštite potrošača. Potrošači, kao ključni učesnici na tržištu, moraju da imaju punu zaštitu države“, istakla je Matić.

Ona je napomenula da je zaštita potrošača ustavna obaveza, i da će jačanju ove oblasti, kao i celokupnog tržišta, doprineti i usvojeni novi Zakon o trgovini i Zakon o izmenama i dopunama zakona o elektronskoj trgovini.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija realizovalo je projekat „Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji“, u saradnji sa Ministarstvom za inovacije i tehnologiju Mađarske i Regionalnom razvojnom agencijom Senec–Pezinok iz Slovačke Republike.

Pored saradnje na izradi predloga novih propisa i strateških mera, u okviru projekta održano je više od 20 stručnih obuka u oblasti zaštite potrošača za više od 500 relevantnih aktera, među kojima i predstavnike pravosuđa i trgovaca.

Organizovani su i brojni događaji u cilju podizanja svesti javnosti, uključujući medijsku kampanju „Da kupovina bude milina“ i unapređeni su Nacionalni registar potrošačkih prigovora (zapotrosace.gov.rs) i internet stranica www.zastitapotrosaca.gov.rs.

Ispred Centra potrošača Srbije pomenutom događaju prisustvolala pravni savetnik, Jelena Vukašinov.

Izvor: mtt.gov.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNi povećan minimalac nije dovoljan za potrošačku korpu Na vrh strane