Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Oprezno u kupovinu mesnih prerađevina

20. avgust 2018. 15:14:42 Pročitano 1684 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zaplena 23 tone švercovanog junećeg mesa iz Brazila zabrinula kupce iz centralne Srbije, koji meso i proizvode od mesa kupuju uglavnom u manjim mesarama i trgovinama.

Vest da je policija u Jagodini prošle nedelje zaplenila 23 tone švercovanih junećih odrezaka iz Brazila sa isteklim rokom trajanja od šest meseci zabrinula je kupce, posebno u centralnoj Srbiji. Naime, ovo zamrznuto meso bilo je namenjeno proizvođaču iz Ćuprije koji je, kako se pretpostavlja, tovar trebalo da distribuira dalje u proizvodnju mesnih prerađevina. Šverc brazilskog mesa sa isteklim rokom trajanja, posebno preko Kosova, zabeležen je i prethodnih godina, ali ovako velike zaplene ipak sa razlogom zabrinjavaju kupce u delovima Srbije u kojima nema velikih industrija i u kojima su potrošači usmereni na male mesare i firme za proizvodnju prerađevina.

Dr Milan Baltić, profesor Veterinarskog fakulteta u penziji, kaže da ovaj slučaj podseća da bi nadležni trebalo da pojačaju kontrole, dok potrošačima savetuje da obrate više pažnje na proizvode koje kupuju posebno ukoliko se snabdevaju kod manjih proizvođača i trgovaca.

– Bilo bi najbolje da kupuju proizvode iz velikih industrija sa dužom tradicijom, ali i to je teško jer često ih standard ograničava zbog čega se i okreću manjim proizvođačima koji nude jeftinije proizvode – objašnjava Baltić.

Izvor: Politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd 1. jula ukida se roming u zemljama Zapadnog Balkana, a sa Grčkom će tarife biti jeftinije nego dosad Na vrh strane