Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Slučaj „SAB travela“ podiže polise osiguranja na pola miliona evra

28. jun 2018. 14:43:33 Pročitano 1612 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Stroži kriterijumi za turističke agencije stižu sa novim zakonom o turizmu, a razmatraju se i druge mogućnosti sa kojima bi putnici bili još više zaštićeni.

 

Šteta nastala zbog otkazivanja 2.249 aranžmana, koje je ugovorila agencija „SAB travel“, iznosi 639.000 evra. Putnicima će novac biti nadoknađen delom iz polise osiguranja od 300.000 evra, dok će ostatak sredstava isplatiti Asocijacija turističkih agencija „Juta” kojoj bi vlasnik ove agencije kasnije trebalo da nadoknadi ta sredstva, detalji su jučerašnjeg dogovora u Ministarstvu trgovine kome je prisustvovao i vlasnik agencije „SAB travel“ Stevan Buđić.

Prema ovom dogovoru putnici bi trebalo da budu obeštećeni u punom iznosu koji su platili za svoje aranžmane, koji zbog zatvaranja agencije neće biti realizovani.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, izjavio je za „Politiku” da će posle ovog slučaja najverovatnije biti pooštreni kriterijumi za turističke agencije, pre svega povećanjem iznosa obavezne polise osiguranja na 500.000 evra. Prema Zakonu o turizmu organizatori putovanja do sada su bili obavezni da ove polise osiguraju na 300.000 evra čime je pokriveno osiguranje od insolventnosti i naknada štete putnicima.

Izvor: Politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiHristos vaskrse! Na vrh strane