Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Tačna računica: Koliko koštaju pripreme za Vaskrs i kako uštedeti

04. april 2018. 10:00:17 Pročitano 1531 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Raste broj domaćih turista tokom praznika. U nedelji pred Uskrs prodaja hrane, pića i uskršnje dekoracije porasla je za 30 odsto, a i broj potrošača je veći nego obično. U toku je uskršnji raspust, a prema podacima iz turističkih agencija broj domaćih turista koji su otputovali ili to planiraju, za 15 odsto je veći nego lane.

Proleće je donelo bogatu ponudu. U nedelji pred Uskrs najtraženija su jaja, jagnjetina i riba. Troškovi zavise od prohteva i dubine džepa. Zavisno od klase, jaja koštaju od šest do 20 dinara, boje su između pet i 30, a sličice oko 50 dinara.

Raste broj domaćih turista tokom praznika. U odnosu na isti prošlogodišnji period ove godine oko 15 odsto više domaćih turista odlučilo se za kraći uskršnji odmor.

- Uglavnom banjska mesta su ta koja su najzanimljivija našim gostima u ovom trenutku. Kada je reč o inostranstvu, to su evropski gradovi. U ovo doba godine to su destinacije koje su najdostupnije kada je reč o prevozu autobusom - ukazuje direktor Jute Aleksandar Seničić.

- Možda je malo poskupelo, ali nije ništa strašno - kaže jedna od mušterija.

Procene pojedinih građana su da će uskršnje pripreme koštati oko 15.000 do 20.000 dinara.

Već tradicionalno, prodaja raste dan pred praznike.

- Ove godine očekujemo najveći broj kupaca u četvrtak, odnosno u subotu. U nedelji pred Uskrs povećanje prodaje ide do 30 odsto, a i do 14 odsto više kupaca tih dana prođe kroz naše radnje - ističe Milica Popović iz "Deleze Srbija".

Ovih dana raste i tražnja proizvoda za domaćinstvo.

- U nedelji pred uskršnje praznike prodaja raste za nekih 30 odsto. Najtraženiji proizvodi su za uskršnju trpezu, kao što su servisi za ručavanje, čaše, escajg, uskršnja dekoracija. Račun se povećava za 30 odsto, a cenovni rang proizvoda varira od nekoliko stotina dinara do 3.000 - kaže Emilija Stojaković iz "Houm plusa".

Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije savetuje potrošače da prate akcijske ponude, da se dobro informišu preko sajtova i u samim maloprodajnim objektima.

- Zbog povećane ponude i potražnje biće sigurno i veća ponuda akcijskih proizvoda tako da samim tim se u skladu sa tim opredele za kupovinu i na taj način uštede deo kućnog budžeta - objašnjava Jovanović.

Veliki trgovinski lanci već su formirali prazničnu ponudu. Ne očekuje se menjanje cena.

Izvor: Telegraf.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiTačna računica: Koliko koštaju pripreme za Vaskrs i kako uštedeti Na vrh strane