Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Tek svaki peti siromašni građanin koristi besplatnu struju

30. mart 2018. 09:36:52 Pročitano 1459 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pravo na besplatne kilovate struje i kubike gasa od 350.000 socijalno ugroženih iskoristio je tek svaki peti siromašni građanin Srbije.

Kako piše list Politika, ove godine 67.000 socijalno ugroženih koristi pogodnosti, jer je skupa dokumentacija da bi ostvarili svoje pravo. Iz Ministarstva energetike rekli su za taj list da će deo od 270 miliona evra kredita Svetske banke biti iskorišćeno za povećanje broja građana koji imaju pravo na olakšice za struju. Politika navodi i da bi do sredine godine trebalo da bude usvojena uredba koja će pojednostaviti proceduru za dobijanje povlastica. Socijalno ugroženi građani imaju pravo na 250 kilovat sati struje mesečno.

Izvor: n1info.com

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKROMPIR DVOSTRUKU SKUPLJI U BEOGRADU: Evo u kojim srpskim gradovima su najpovoljnije cene voća, povrća i mesa Na vrh strane