Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Cene (ni)su bitne, ali znamo da rastu

06. mart 2018. 09:48:09 Pročitano 1820 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Cena nije najbitnija prosečnom srpskom potrošaču, tek mu je na petom mestu, jer prvo želi da mu prodavnica bude dobro organizovana, da je sve pregledno i dostupno, da brzo i jednostavno pronađe ono što mu treba. Kao i da se oseća prijatno u kupovini, i da mu je prodavnica u komšiluku. Tek onda razmišlja o ceni i šta dobija za svoj novac. To pokazuje najnovije istraživanje "Nilsena", koji ispituju navike potrošača u više od sto zemalja.

- Bez ozbira na to što im cene nisu najvažnije, gotovo 70 odsto srpskih potrošača veruje da cene rastu - rekao je Ivan Šašić iz "Nilsena". - Čak 78 odsto naših kupaca smatra da smo u ekonomskoj recesiji. A 27 odsto njih naglašava da im ne ostaje višak novca kada zadovolji osnovne životne potrebe.

Gotovo trećina ostane bez dinara kada plati najosnovnije, ali istraživanje pokazuju da se 51 odsto naših kupaca oseća prijatno kada kupuje "premijum" proizvode. To su oni artikli koji su za klasu i u kvalitetu, ali i po ceni, iznad prosečnih.

- I kada bi nam se finansijska situacija popravila 20 odsto bi odbilo da štedi - pokazuje istraživanje. - Za zdrave proizvode bi više dalo 83 odsto potrošača u Srbiji, ali tek 35 odsto veruje da su ti proizvodi zdravi. Za 84 odsto kupaca je važno da kompanije investiraju u zaštitu životne sredine. Tek 27 odsto, međutim, proizvod bi platilo više za ekološko pakovanje.

ZNANJE

Istraživanje je pokazalo i da 64 odsto potrošača veruje da zna sve cene u supermarketima. Veliki broj, oko 57 odsto, koristi povoljnosti promocija u svakodnevnoj nabavci, ali bi samo desetak odsto otišlo u drugu prodavnicu zbog neke akcijske ponude.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBesplatna struja i za podstanare Na vrh strane