Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zbog manjeg roda jabuka i krušaka poskupele i banane

02. mart 2018. 17:23:17 Pročitano 1741 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ove zime gotovo da nema voća koje nije poskupelo - osim jabuka koje su i do 30 odsto skuplje, ništa povoljniji nije ni kilogram južnog voća, a cena banana dostigla je i 180 dinara po kilogramu.

Ove zime gotovo nema voća koje se u marketima može kupiti po ceni nižoj od 100 dinara. Po toj ceni mogu se kupiti jabuke i to ukoliko su na akciji. Povremeno akcija obori i cenu pomorandži ispod 100 dinara, dok redovna cena ide i do 170 dinara za kilogram.

Mandarine, mnogima omiljeno voće u zimskim danima, u marketima koštaju od 120 pa sve do 190 dinara, što potrošači smatraju neopravdano skupim navodeći da su prethodnih godina pazarili znatno jeftinije.

- Ništa jefitnije nisu ni na pijaci. Ja sama sada platila 160 dinara, ali deluju sveže - kaže Novosađanka Slavica Stokuća.

Širom Srbije na pijacama teško je pronaći mandarine koje su jeftinije od 150 dinara za kilogram, a cena ide i do 180 dinara.

Ni banane u marketima nisu jefitnije od ostalog voća, one koštaju od 140 do 170 dinara za kilogram.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže za „Blic“ da je južno voće ove zime neverovatno skupo te da mogu da ga priušte samo oni sa dubljim džepom, a razlog visoke cene nalazi u manjku domaćeg, kontinentalnog voća.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNEFA NAMEŠTAJ DOO U LIKVIDACIJI! Na vrh strane