Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Rokovi za reklamaciju, istine I zablude

10. januar 2017. 12:46:19 Pročitano 10202 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vreme praznika je vreme druženja I darivanja, a kako bi sve to izgledalo bez velike praznične (kupovne) groznice. I naše potrošače svake godine “zarazi “ova groznica, ali u hladnim zimskim danima neki se pre odlučuju na kupovinu iz tople fotelje nego da tabanaju po prodavnicama. I zašto bi, kada je sve to moguće učiniti jednim telefonskim pozivom ili “klikom” na željeni artikal.

Ono što je najveća pogodnost kod ovakvog tipa kupovine jeste činjenica da robu koju ste kupili možete vratiti ako iz nekog razloga niste zadovoljni, a da nije u pitanju “falična” roba, I ne morate navoditi razloge za to. Jedino što treba da uradite jeste da platite trošak vraćanja robe trgovcu, a on vama da vrati uplaćeni novac. I sve ovo možete učiniti u roku od 14 dana od dana kada Vam je roba isporučena. 

Međutim, ova pravila ne važe kada je u pitanju klasična kupovina, tj. kupovina u maloprodajnom objektu, što je I dalje najčešći vid kupovine kod nas. Ovo su neki od najčešćih problema sa kojima se potrošači susreću.

Trgovci često umeju da zbune potrošače rečima: Ukoliko niste zadovoljni, robu možete zameniti u roku od 7 dana ili npr. 30 dana. Da razjasnimo. Ovo nije rok koji daje Zakon o zaštiti potrošača, već pogodnost koju neki trgovci nude ukoliko se radi o robi koja nema nikakav nedostatak, npr. predomislili ste se povodom kupovine I želite neki drugi artikal. Međutim, ako roba ima nedostatak za koji niste znali prilikom kupovine, ili se on ispostavi kasnije ali potiče od momenta kupovine, radi se o tzv. nesaobraznoj robi, I imate pravo da je reklamirate u periodu od 2 godine od kada ste je kupili. 

Još jedan rok koji se javlja jeste rok od 6 meseci koji trgovci obućom masovno koriste, navodeći da imate pravo reklamacije samo u prvih 6 meseci od kupovine. Ne dozvolite da vas zbune, rok za reklamaciju iznosi dve godine, samo što ako se nedostatak otkrije u prvih 6 meseci, npr. cipele se odšiju, odlepe i sl., postoji zakonska pretpostavka da je navedeni nedostatak postojao već u trenutku kada ste cipele kupovali, samo se ispoljio kasnije. 

Nadamo se da smo barem malo pojasnili vasa prava kada su u pitanju rokovi prilikom kupovine na daljinu I klasične kupovine u prodavnicama, a na vama je da kao potrošači izaberete koji vam vid kupovine više odgovara.

Ceps tim

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiSpisak štetnih i dozvoljenih emulgatora Na vrh strane