Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


SAVET POTROŠAČIMA

26. decembar 2015. 11:32:38 Pročitano 3253 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dragi potrošači,

Vi imate pravo da pitate da li proizvodi koje kupujete sadrže određene opasne hemikalije- supstance koje izazivaju zabrinutost (Substances of Very High Concern- SVHCs). Po zakonu, dobavljač mora da vam pruži ove informacije, besplatno.

Veliki broj hemikalija se koristi u proizvodima za opštu upotrebu i njihovoj ambalaži, kao što su tekstil, nameštaj, obuća, sportska oprema, igračke ili elektronska oprema. Vaše pravo je da tražite informacije o prisustvu supstanci koje izazivaju zabrinutost jer je to propisano Zakonom o hemikalijama po ugledu na EU REACH Uredbu. Pravo da zatražite informacija ne odnosi se na smeše kao što su boje, detergenti, lekovi, kozmetika ili hrana.

Kako tražiti informaciju?

Možete da zahtevate informacije direktno iz prodavnice u kojoj ste kupili proizvod ili od proizvođača ili uvoznika. Najbolje je da napravite zahtev u pisanoj formi koji možete pronaći ovde

Imajte na umu da ako je bilo koja od ovih supstanci prisutna u proizvodu, snabdevač je dužan da vam pruži tu informaciju, kako bi Vam omogućio da bezbedno koristite proizvod (prema članu 27. stav 2. Zakona o hemikalijama i članu 33. stav 2 Uredbe REACH).

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiRokovi za reklamaciju, istine I zablude Na vrh strane