Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Pet načina kako vas varaju na pijaci

22. jun 2015. 08:17:00 Pročitano 3034 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na jednoj beogradskoj pijaci kupila sam četiri kilograma jagoda da spremim džem. Međutim, kada sam došla kući, slučajno sam ponovo izmerila jagode i utvrdila da ima 800 grama manje.

Ovako Ljiljana M. (56) opisuje jedan od načina kako prodavci na srpskim pijacama varaju kupce. Ljiljana slučaj nije prijavila inspekciji jer, kako kaže, „neka ide prodavcu na dušu“.

Iskusni trgovci služe se raznim tehnikama kako bi prodali proizvode lošeg kvaliteta, naplatili više ili dali manju količinu. Kada kupac uvidi da je prevaren, obično dolazi do rasprave, gde prodavac poriče da je počinio prevaru. Ovakve situacije najčešće se završavaju dogovorom.

- Jedini problem kada tržišna inspekcija reaguje jeste problem netačnog merenja.

Svaki potrošač koji sumnja da mu je roba pogrešno izmerena može da reklamira proizvod kod osobe kod koje je kupio i problem reši dogovorom ili odlaskom do kontrolne vage koja se nalazi na svakoj pijaci. Tu se može uveriti u tačnu količinu robe. Većina problema oko netačnog merenja se rešava između kupca i prodavca, ali kupac slučaj može prijaviti i tržišnoj inspekciji - objašnjava za „Blic“ Goran Macura iz Tržišne inspekcije.

Prema njegovim rečima, godišnje u Beogradu stignu samo tri prijave na račun netačnog merenja, a kazne za ovaj prekršaj se kreću između 50.000 i 500.000 dinara. 

Postoji pet načina na koje se kupci najčešće varaju prilikom kupovine. Najpre, može da se desi da su lepi plodovi na vrhu, a truli na dnu. Drugi način, koji je prilično teško otkriti, jeste da prodavac pritisne vagu rukom kada meri robu, i tako naplati više manju količinu.

Oprezni treba da budete i kada kupujete upakovane proizvode, koji mogu da kriju nekvalitetne proizvode. Četvrti način je lažna organska hrana, dok je moguće i da iskoriste vaše nestrpljenje kako bi povećali cenu.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiVolonteri CEPS-a u obilasku prodavnica. Februar 2015. Na vrh strane