Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Nekoliko saveta kako da uštedite prilikom kupovine

18. decembar 2014. 11:42:46 Pročitano 4476 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bliže se božićni i novogodišnji praznici. U Srbiji i slave, kojih nije malo baš u periodu božićnih praznika. Trgovci neće propustiti svoju šansu da zarade.  Saveti za veću kupovinu su uvek dobrodošli bez obzira koliko godina imate. Predlažemo vam nekoliko saveta za  koje su nam  potrošači  rekli da su se pokazali kao dobri:

  • - Obavezno napravite spisak kod kuće i ponesite ga sa sobom;
  • - Nemojte da potrošite više  novca nego što  ste planirali samo zato da bi ostvali popust za kupovinu drugog proizvoda koji vam uzgred nije potreban;
  • - Prodaja robe koja se nalazi na policama u visini očiju potrošača veoma je bitna i za potrošača i za trgovca. Zato se sagnite, propnite na prste i vidite šta tamo ima;
  • - Čitajte deklaraciju, pogledajte rok upotrebe;
  • - Nemojte da vas povede niska cena nekog proizvoda. Dobro pogledajte koliko je to jeftinije od regularne cene i da li je neki proizvod skuplji u prodavnici u kojoj  kupujete u odnosu na drugu prodavnicu pa tako trgovac kompezuje jeftiniji proizvod;
  • - Dobro pogledate reklame. Videćete da su na akcijama samo određeni proizvodi. Zato razmislite koliko vam je od kuće uduljena prodavnica koja vam se čini kao najjeftinija. Koliko goriva i vremena treba da potrošite da bi stigli do nje;
  • - Iskoristite prednost interneta. Prvo, možete da upoređujete cene po prodavnicama i drugo, možete da kupujete preko interneta, štedeći tako i vreme i novac;
  • - Veliki trgovinski lanci sve su češće i sami proizvođači, a njihovi proizvodi su i do 30 odsto jeftiniji od brendiranih. Pod logom raznih trgovačkih robnih marki moguće je pazariti jeftiniju hranu, kozmetiku, papirnu galanteriju.
CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiVolonteri CEPS-a u obilasku prodavnica i pijaca, maj 2018. godine Na vrh strane