Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ako već MORATE, ovo je najpovoljniji način da se zadužite

04. septembar 2014. 09:14:13 Pročitano 3576 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Umesto potrošačkih kredita, sve se više koriste kreditne kartice i plaćanje karticama na rate, bez kamate, ali čekovi ne gube na popularnosti. Pojedine banke imaju sklopljene ugovore sa trgovcima, pa građani mogu da plaćaju na rate, kreditnim karticama bez obračuna kamate. Prilikom plaćanja trgovac odmah zaračuna i podeli iznos na rate, a koliko će ih biti, uglavnom zavisi od iznosa, ali i ugovora koji banka ima sa trgovcem. Najviše do 12 rata.

Ukoliko mesečno plaćaju ceo iznos obračunate rate građanima se ne obračunava kamata, međutim, ako se odluče na revolving odnosno da uplaćuju određeni procenat, koji može biti pet, deset ili 20 odsto od ukupnog duga, banka će im zaračunati kamatu.

Inteza banka omogućava korisnicima svih svojih kreditnih kartica plaćanje na 12 jednakih mesečnih rata, bez kamate i naknade, na preko 4.500 prodajnih mesta širom Srbije. Komercijalna banka ima sklopljene ugovore sa 400 trgovaca, na više od 1.100 prodajnih mesta, u čak 20 različitih delatnosti.

- Prosečna transakcija na rate je oko 12.000 dinara, a ono što je sigurno jeste da kreditne kartice u pogledu kupovine i otplate na rate pružaju veći stepen fleksibilnosti i komfora. Kreditne kartice su neka vrsta kredita koji stalno imamo pri ruci, pri čemu svaki iznos koji otplatimo možemo ponovo koristiti - kaže za “Blic” Irena Jevdić, direktorka Sektora AKDBU Komercijalne banke.

U Unikredit banci ističu da raste broj transakcija, kod kojih klijenti koriste mogućnost plaćanja na rate bez kamate. Ovaj vid plaćanja, kažu, leti za letovanje, u septembru za školarce.

Penzioneri, kako potvrđuju u Sosijete ženeral, najviše se opredeljuju za “masteratu”.

KREDITNE KARTICE

 Prednosti Mane
 •  mogućnost plaćanja na rate, bez kamate
 •  pošto se revolvingom obaveza uplate od pet, deset ili 20% od ukupnog duga, na kraju su veća izdvajanja za kamatu
 •  jednostavnija za korišćenje
 •  nemaju sve banke kreditne kartice koje kod trgovaca sa kojim imaju ugovore omogućavaju plaćanje na rate bez kamate
 
 •  prosečna kamatna stopa 22,83%
 
 • plaća se mesečna članarina od 200 do 500 dinara, u zavisnosti od kartice

 

POTROŠAKI KREDITI

 Prednosti Mane
 • niže kamatne stope od kreditnih kartica, za dinarske potrošačke kredite 20,52%, za one vezane za evro 8,42%
 •  za kredite vezane za evro potrebno polaganje učešća ili depozita, 30 odsto od iznosa profakture
 •  za dinarske kredite na mora se izdvojiti učešće ili depozit
 •  procedura
 •  rok otplate i do 84 meseca
 • veći troškovi - izdatak naknada za obradu kreditnog zahteva od dva do tri odsto od iznosa
 • veći iznosi potrošnje
 
 • negde moguće korišćenje grejs perioda
 

 

ČEKOVI 

 Prednosti Mane
 •  odloženo plaćanje bez kamate
 •  do 5.000 dinara maksimalni iznos koji može da se napiše po čeku
 •  najveći broj trgovina ih prihvata za plaćanja na rate
 •  od sume na tekućem računu zavisi koliko će vam banka dati čekova
 •  manji troškovi izdavanja, neke banke ne naplaćuju pet čekova, a uglavnom od pet do 15 dinara po čeku
 •  izdati čekovi, bez obzira na to da li ste njima platili robu ili usluge, ograničavaju broj budućih odobravanja čekova

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiPrljave tajne industrije hrane Na vrh strane