Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kako očistiti pesticide sa limuna i južnog voća

09. mart 2014. 06:59:18 Pročitano 14848 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Svedoci smo da je u danšenje vreme sve manje zdrave hrane zbog upotrebe hemijskih sredstava. Ni južno voće nije pošteđeno od prskanja pesticidima kako bi plodovi bili dugotrajni. Stručnjaci savetuju da budemo oprezni prilikom konzumiranja južnog voća. Limun i pomorandža su najviše tretirani hemikalijama koje su često iznad dozvoljene granice pa stoga budite oprezni prilikom korišćenja njihove kore u određenim receptima.

 

Najčešći pesticidi koji se sreću u južnom voću su Fungicid imazalil, Tiabendazol i Klorpirifos. Fungicid imazalil prodire u ceo plod, a ne samo kroz koru. Ovaj pesticid dovodi do iritacije kože i očiju. Tiabendazol ima kancerogena svojstva u većim količinama, a Klorpirifos se koristi protiv insekata i vrlo je opasan. Pesticidi takođe utiču na hormone čoveka, mogu da uzrokuju neplodnosti, deformacija fetusa, a naravno i da su toksični.

Najčešća zabluda je da se pranjem voća uklanjaju pesticidi kao i ljuštenjem kore. Pranjem se može ukloniti površinska prljavština i malo smanjiti štetnost, a uklanjanje kore je takođe poželjno ali nedovoljno. U nastavku teksta vam prenosimo kako očistiti pesticide sa limuna i južnog voća.

Uklanjanje pesticida sa limuna i drugog južnog voća

1. Pranje voća sirćetom

Pomešajte vodu i sirće, tako da odnos bude 3:1, npr. na tri čašice vode stavite jednu čašicu sirćeta.

Ovo je odličan način za uklanjanje bakterija, hemikalija i voska sa voća. Istraživanja pokazuju da ova kombinacija uklanja čak 98% bakterija, a obično čišćenje uklanja oko 85%.

Ukoliko vam je lakše možete da poprskate voće sirćetom, a zatim ga isperete pod mlazom vode.

Takođe možete da ostavite voće da odstoji 10-20 minuta u pomenutoj mešavini, a zatim operete vodom.

2. Čistač za voće

Možete kupiti čistač za voće na prirodnoj bazi koji sadrže limunsku kiselinu. Možete i sami da napravite takav čistač na sledeće načine:

Prva mešavina: 1 kašika soka od limuna, 2 kašike soda-bikarbone i 1 šolja (2.5 dl) vode.

Druga mešavina: 1 kašika soka od limuna, 2 kašike belog sirćeta (najbolje destilovano) i 1 šolja (2.5 dl) vode.

Izvor: cajeviza.com

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiPlatne kartice Na vrh strane