Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kako da pametno koristite kameru na vašem telefonu?

02. oktobar 2013. 08:57:14 Pročitano 3491 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Foto-aparati i kamere postali su neizostavni deo opreme mobilnih uređaja. Pritom ne mislimo samo na mobilne i pametne telefone, već i na tablete. Ipak, većina korisnika kamere koristi tek za fotografisanje nekih zanimljivih trenutaka ili video-pozive, a kamera na mobilnom uređaju može biti mnogo više. HowToGeek napravio je spisak pametnijih načina za korišćenje kamere na mobilnom uređaju koji će vas naterati da posegnete za njim i u trenucima u kojima to pre niste radili.

 

"Snimite" proizvod u prodavnici i kupite ga onlajn - Ako već imate iskustva u kupovini putem interneta, onda verovatno znate da je neke stvari jednostavno lakše pogledati uživo u prodavnici, pre nego što se odlučite da kupite po nižoj ceni na internetu. "Amazon" čak nudi i aplikaciju Price Check koja vam omogućava da pomoću kamere na svom mobilnom uređaju skenirate barkod i potražite isti u "Amazonovoj" ponudi. Možda vam se to čini kao dodatna gnjavaža, ali ako otkrijete da možete uštedeti nekoliko stotina ili hiljada dinara, isplati se malo se poigrati mobilnim telefonom.

Prevedite sa stranog jezika u trenu - Ako putujete u stranu zemlju čiji jezik ne govorite, a lokalno stanovništvo ne govori neki od svetskih jezika ili nije preterano spremno na saradnju, kamera na mobilnom može vam poslužiti poput ličnog prevodioca. Dovoljno je pokrenuti aplikaciju "Gugl translejt", odabrati opciju prevođenja s fotografije, uslikati strane reči, prstom označiti koje su reči problematične i ostaviti "Guglu" da otkrije šta tačno piše. Sistem nije savršen, ali je definitivno bolji od tipkanja nepoznatih reči u pretragu ili lutanja po nepoznatom gradu.

Traženje fotografijom - Na tržištu ima nekoliko aplikacija koje korisnicima omogućavaju pretraživanje pomoću fotografija. Princip je zapravo veoma jednostavan. Uslikate neki predmet, građevinu ili proizvod i zatražite od aplikacije više informacija o njemu. "Gugl gugls" jedna je od takvih aplikacija koja će vam relativno brzo javiti šta je tačno to što gledate i ponuditi vam više informacija o predmetu, građevini ili mestu.

Pretvorite kameru u skener - Svoj mobilni uređaj možete u tren oka pretvoriti u skener i skenirati neki bitan dokument i kad niste u kancelariji ili kod kuće. Jednostavno uslikate dokument, a aplikacije poput "Gugl drajva" ili "Evernota" će ga "pročitati" i pretvoriti u dokument koji možete uređivati na svom mobilnom telefonu ili ga proslediti na računar.

Napravite kameru za nadzor - Ukoliko imate neki stari pametni telefon kod kuće koji još radi, ali ga više ne koristite, možete ga jednostavno pretvoriti u nadzornu kameru. Dovoljno je da ga uključite u struju, instalirate besplatnu aplikaciju IP webcam i povežete pametni telefon na bežičnu mrežu. Sad je postavite na mesto koje želite da nadzirete i pokrenite aplikaciju kako biste podesili njen rad. Nakon pokretanja aplikacije, ispisaće se IP adresa na kojoj kamera "emituje", a sliku koju prikazuje možete gledati direktno preko svog internet-broauzera (upisivanjem IP adrese) ili putem nekog od multimedijskih programa koji podržavaju stream kao što je VLC.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiVolonteri CEPS-a u obilasku prodavnica. Februar 2015. Na vrh strane