Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Opšti saveti prilikom kupovine

25. februar 2013. 01:00:00 Pročitano 3806 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Opšti saveti prilikom kupovine
 • Pre nego što bilo šta potpišete, dobro pročitajte, smatra se da ste svojim potpisom dali saglasnost. Koliko god da su mala slova savetujemo dobro pročitajte. Jednom kada potpišete odredbe za vas su obavezujuće.
 • Prilikom isporuke robe, pre nego što potpišete zapisnik, proverite da li je roba fizički oštećena, naknadne reklamacije mogu biti problem jer je teško dokazati kad je oštećenje nastalo. Savetujemo da prilikom svake kupovine postupate veoma oprezno i ne žurite. Ne dozvolite da vas isporučioci robe požure i tako vas latentno nateraju da potpišete zapisnik bez detaljnog pregleda robe. Kao što smo već naveli, nakon prijema robe i potpisivanja zapisnika, smatra se da ste se saglasili da je roba u ispravnom stanju i bez vidljivih nedostataka i jako je tešto dokazati suprotno.
 • Obratite pažnju na deklaraciju na našem jeziku, samo je ta deklaracija merodavna. Kada je u pitanju obuća, čak i ako kupite čizme koje su prostim logičkim zaključivanjem namenjene za kišu, ukoliko na deklaraciji piše „ZA SUVO VREME“,  u slučaju da čizme propuste vodu, nažalost nećete moći da ostvarite svoje pravo na reklamaciju.
 • Kada su u pitanju neki pokloni koje ste navodno osvojili, nagradne igre itd., pažljivo pročitajte ugovor ili porudžbenicu, obično su sitnim slovima ispisani dodatni uslovi koje morate da ispunite.
 • Prilikom kupovine preko interneta, proverite prodavnicu i obratite pažnju na troškove isporuke, oni često mogu biti veći nego što ste očekivali. Prilikom kupovine preko interneta, ukoliko se odlučite za povrat robe u zakonskom roku od 14 dana, imate obavezu da snosite troškove poštarine povrata robe. 
 • CEPS

  Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

  Adresa sajta www.ceps.rs

  Registracija

  E - Mail vesti

  Prava potrošača

  1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

  2. PRAVO NA SIGURNOST
  Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

  3. PRAVO NA INFORMISANOST
  Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

  4. PRAVO NA IZBOR
  Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

  5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

  6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
  Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

  7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
  Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

  8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

  HomeSavetiVolonteri CEPS-a u obilasku prodavnica. Februar 2015. Na vrh strane