Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Beogradski savetodavni centar

30. oktobar 2021. 12:00:00 Pročitano 1877 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Centar potrošača Srbije (CEPS) je i ove 2021. godine nastavio aktivno sa zaštitom potrošača kroz svoj novi projekat pod nazivom “Beogradski savetodavni centar”, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine turizma I telekomunikacija. Projekat je počeo dana 29. 10. 2021. god. i traje do 29. 08. 2022. godine.

Opšti cilj programa jeste kao i do sada, da unapredi zaštitu potrošača u Republici Srbiji u skladu sa evropskim standardima i praksama, podigne je na viši nivo, a time ispuni i ciljeve propisane zakonom i  Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Visok nivo zaštite potrošača se ne može ostvariti bez učešća informisanih i aktivnih potrošača. Da bi se potrošači ojačali i bili aktivni, moraju imati pristup jasnim, pouzdanim i razumljivim informacijama i savetima. Sve projektne aktivnosti imaju zajednički cilj - da poboljšaju položaj potrošača na tržištu.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeProjektiBeogradski savetodavni centar Na vrh strane