Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ambasada Kanade u Beogradu obeležila Međunarodnu godinu mahunarki

25. mart 2016. 07:54:13 Pročitano 2552 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U rezidenciji kanadske ambasade u Beogradu, 23. marta 2016. godine obeležena je Međunarodna godina mahunarki. Sve prisutne pozdravio je ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington i izneo  da je Kanada drugi po veličini proizvođač mahunarki u svetu.

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN proglasila je 2016. godinom mahunarki s ciljem da se podigne svest o mahunarkama kao sastavnom delu zdrave hrane i podstakne njihova proizvodnja.

Podpredsednik udruženja kanadskih uzgajivača mahunarki, Erik de Fransiozi, je objasnio da su UN ovu godinu proglasile godinom mahunarki iz dva razloga.

"Glavni razlog je što su ove biljke izuzetno hranljive a njihov uzgoj ni najmanje ne ugrožava životnu sredinu. Drugi razlog je što mahunarke, osim hranljivosti imaju i lekovito dejstvo, posebno na kardio-vaskularni sistem smanjenjem krvnog pritiska i holesterola", naveo je on.

Osim zdravstvenih prednosti korišćenja u ishrani, uzgoj mahunarki ima i ekonomske koristi jer je to tržiste u razvoju, s obzirom na to da se na svetskom nivou sve češće koriste kao zamena za namirnice životinjskog porekla.

Čast da prisustvuje obeležavanju Međunarodne godine mahunarki imala je predsednica Centra potrošača Srbije  CEPS-a, Vera Vida.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaNALED I NKEU O POLITICI KONKURENCIJE Na vrh strane